България се нуждае от децентрализация при усвояване на европейските средства, заяви евродепутатът от ГЕРБ Румяна Желева.

Според нея обаче основният проблем на страната е “да пресече корупционния възел, който съществува в тази сфера, за да има ефективност при усвояване на средствата. “Трябва да обявим незабавна война на корупцията и тя да бъед доведена докрай, заяви  тя след дискусия между експерти и членове на ГЕРБ на тема “Европейски фондове – проблеми и възможности за тяхното решаване”. Желева беше категорична, че трябват доказателства, че в страната ни няма организирана корупция,  за да  върнем доверието на Европейския съюз. Тя припомни, че 150 млн. евро са замразени в сферата на пътния фонд, където има много големи нарушения и които няма да бъдат преодолени скоро, а срокът за това изтича на 23 ноември. „Ние от ГЕРБ не се радваме, че спряха парите – това е безобразно много загубено време. Във време на финансова и икономическа криза всеки ресурс е ценен. И аз искрено се надявам, че тези пари ще бъдат отблокирани, защото България има нужда от тях” каза още тя. По думите й в момента текат два паралелни процеса – подготовка за усвояване на структурните фондове на ЕС и оценка на съответствието. „Ако си бяхме свършили работата по предприсъединителните програми, щеше да ни е по-лесно със структурните фондове”, коментира още Желева.
Тя подчерта, че сега няма партньорство на местните власти  за реализиране на проекти  с пари от ЕС. Според Румяна Желева общините, градовете и селата трябва активно да се включат в процеса на усвояване на евросредства./БЛИЦ