"Великото народно събрание ще каже каква Конституция да се приеме". Това каза пред БНР евродепутатът от СДС-ГЕРБ/ЕНП Александър Йорданов и уточни, че проектът, който ГЕРБ представи за нова Конституция, е "добра основа за изпълнение на целта, която си поставя - свикване на ВНС".

По думите му, който сега е против ВНС, защитава статуквото на сегашната Конституция, "но казва да не е Борисов премиер, а някой друг".

Йорданов попита кой трябва да бъде премиер на България и подчерта, че протестиращите срещу Бойко Борисов не дават отговор на този въпрос.

Той беше категоричен, че подкрепя идеята за свикване на ВНС, както и системата, по която това да се случи - смесената, т.е. пропорционална и мажоритарна. Йорданов припомни, че в VII ВНС той е бил избран като мажоритарен кандидат.

"Затова слушах избирателите си и не гласувах за Конституцията, която прие VII ВНС", посочи той.

Евродепутатът и бивш председател на парламента коментира, че днес България е член на Европейския съюз и НАТО и е необходимо да се премахнат "ония слабости в настоящата Конституция, които през прехода действаха като заложени капани":

"Направиха прехода труден и мъчителен за мнозинството от българските граждани. Преходът заложи несправедливостта в живота на българите през този 30-годишен период. 

При действието на тази Конституция в България се ограбиха банките и спестяванията на гражданите, приватизираха се за жълти стотинки активи за милиарди, лица от престъпния контингент станаха мултимилионери, а най-много се облагодетелстваха личности от номенклатурни комунистически и ДС фамилии. Някои от тях имат и медии и дирижират ляво-екстремисткия метеж". 

Йорданов прогнозира, че антиправителствените протести няма да успеят и ги определи като незаконни. Като участник в "Града на истината" през 90-те г. той припомни, че тогава палатките са били на тротоара пред президентството и не са блокирали кръстовища, за да пречат на придвижването на гражданите.

"Критикувал съм правителството на ГЕРБ, но съм го критикувал за неща, които смятам за важни, именно, че не трябва да се допуска влияние на руската политика в България. 

Критикувал съм Бойко Борисов, когато много лесно започна да сменя някои министри, когато смени председателя на НС Димитър Главчев и когато неоснователно реши да подаде оставка, за да прави предсрочни парламентарни избори, когато бяха загубени президентските избори", обясни евродепутатът Александър Йорданов.