Г-н Пеевски не е изключение от правилото, докато се докаже виновността му, той е член на партията. "Магнитски" е изфабрикуван от български страна и това не е тайна. Визираме кръга 'Капитал". Основанията ни са повече от ясни. 

Това заяви евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк в ефира на "Лице в лице".

"Един от най-видните му представители още преди да излезе списъкът, беше казал, че очаква добри новини от Америка", обясни той.

"Не знам дали има президентът на САЩ роля, но знаем че лобистите нямат формално роля в процеса, а един от тях излезе предварително и каза, че е работил за кръга "Капитал. Става въпрос за Маршал Харис", подчерта Кючюк.

По думите му има много масирана атака срещу г-н Пеевски и те са главно от кръга "Капитал". "Този кръг съчетава в себе си концентрация на медии и неправителствени организации, които подават сигнали. Те не минават 4% бариера, но във всяко правителство имат своите министри", каза той.

"Задкулисието в България е огромно и Пеевски с трите си медии пречеше на Прокопиев да реализира своите икономически интереси, а медиите на "Капитал" са изцяло икономически", заяви евродепутатът.

ДПС държи на своите стратегически партньори и САЩ са важни. Продължаваме да твърдим, че САЩ са стожер на всички фундаментални принципи. За да се съгласим обаче с "Магнитски" ни трябват доказателства", каза той.

Пеевски отиде в ДАНС и даде свидетелски показания. Той е декларирал това, което е трябвало да декларира по закон. ДПС няма да свали доверието си от някого просто защото друг иска това нещо. Искаме доказателства и основания", каза Кючюк.

"Ние сме част от европейското семейство и споделяме постиженията на страната си и недъзите на демокрацията и нямаше как да не покажем издевателствата на Рашков", каза той. 

По думите му ще се изпрати специална мисия от либералите в ЕС, която да съблюдава изборите през ноември у нас. 

Според него така се създава национален инструментариум от наблюдение пряко върху процеса.

"Президентът държи цялата власт и това му харесва. Назначава министри за които има тежки съмнения, че може да имат и чуждо гражданство, което е тежко нарушение на Конституцията", подчерта Кючюк.

"В Сърница никой не купува гласове. Това понятие за хората там е непознато. Кметът обаче е предупреден да внимава. Показали са му полицейската палка и са му казали да е внимателен. Ние сме партия, което ще търпи такова поведение", каза евродепутатът. 

По думите му предстои партията да реши кой ще издигне за кандидат за президент. "Ние имахме роля за избирането на Радев. Смятахме, че той може да създаде среда, която да обедини усилията на цялата нация. Към онзи момент Плевнелиев не изпълняваше тази роля. Констатацията ни е, че Радев се провали в обединението на нацията и не очерта ясните приоритети около страната", каза той.

Кючюк призна, че може той да е кандидатът за президент на ДПС.