„Естествено, че Европа показа солидарност с Великобритания по един много важен въпрос. Всяка една държава членка реши по какъв начин да изрази тази своя солидарност.” Това каза евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев пред журналисти в Народното събрание.
Преди това той и колегата му Андрей Новаков се похвалиха с техни инициативи, свързани с изравняване на качеството на храните в Европейския съюз.

Във връзка със случая „Скрипал” Емил Радев обясни, че различните държави са показали солидарност с Великобритания по различен начин - някои отзовали своите посланици, а други на практика експулсирали дипломати на Русия от страните си.

„Всичко това наистина показва солидарност в един много тежък момент за Великобритания. Такива посегателства са удари срещу върховенството на закона в дадените държави и показва, че с такива методи в 21-и век не трябва въобще да се позволява да се действа. България също е солидарна, ние отзовахме нашия посланик за консултации… не сме го отзовали, извикали сме го за консултации. Така че важното е наистина да покажем и солидарност, но също е важно да запазим и нормалните отношения с Русия”, добави Радев.

Той допусна, че това може да не е единствена реакция.

След въпрос дали няма да предприемаме други стъпки, евродепутатът каза: „Нека да видим как ще се развие случаят, защото очакваме и нови доказателства по случая. Очакваме също така да видим как върви разследването. Виждаме, че все още има много неясноти. Така че, както Европейският съюз, така и България ще действа според новите факти и обстоятелства, които се открият.”

Евродепутатът обаче иска да се запазят добрите двустранни отношения с Русия. Все още се изчакват резултатите от разследването по случая "Скрипал". Смятаме, че все още има много неясноти, изтъкна Емил Радев.

Никол ИВАНОВА, БЛИЦ