Очаквам в ЕП да се приеме резолюция с голямо мнозинство за приемането ни в Шенген. Едва ли ще има единодушие, но проблемът ни е Съвета на ЕС, по-точно в две членки - Австрия и Нидерландия, където предстоящите избори през ноември може да са сериозна спънка за присъединяването ни към Шенген. Това е така, защото крайнодесни националистически партии може да получат повече власт. 

Това каза за "Твоят ден" евродепутатът Емил Радев от ЕНП. 

Според него испанското председателство е голям шанс за одобрение за Шенген.

"Ще получим средства за камери, наблюдение, дронове и техническо обезпечение по границите. Граничното съоръжение се поддържа трудно, защото е в труднодостъпни райони. Трябват още средства за наблюдение, както и навсякъде да има термокамери, свързочна техника и високопроходими автомобили. Можем да получим освен материална помощ, така и такава от FRONTEX.  Това ще ни помогне по пътя към Шенген", коментира той. 

По думите му колкото по-голям контрол има върху външните граници на ЕС, толкова по-добре ще се справим с мигрантската криза.

"Нито една държава не може да реши сама този проблем. Ние сме най-близко до потоците от Азия, както и държавите с конфликти - Сирия и Афганистан. През летния сезон мигрантите се опитват да стигнат до Западна Европа, ежедневно има случаи с хванати мигранти", посочи Радев.

И уточни, че приемането на еврото в Хърватия показва, че негативните ефекти от това не преобладават.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук