Разширяването на ЕС и Западните Балкани са един от важните ресори на Европейската комисия, а това, че се поема от Марта Кос от Словения, не е добре за България.

Това каза пред бТВ евродепутатът от ИТН Ивайло Вълчев от „Европейски консерватори и реформисти“. 

„Всички знаем, че още по време на словенското председателство те се опитваха да направят максималното, за да може Северна Македония да влезе по какъвто и да е начин в преговорния процес. Съпартийците на предложената за еврокомисар са заставали зад антибългарски позиции“, припомня бургазлията. 

Трябва да сме много убедителни и внимателни за това как ще защитаваме нашия национален интерес, подчерта той.

Никола Минчев от „Обнови Европа“ коментира, че ресорът на Екатерина Захариева е с потенциал. Не съм съгласен с твърденията, че той ни изпраща на опашката на Европа, добави той.

Андрей Ковачев от Европейската народна партия пък каза, че основният ангажимент на тази комисия бил да подкрепи европейската икономика. „Ние изоставаме спрямо други части на света и основите за такава подкрепа са стартиращите предприятия, иновациите, инвестициите в научна и развойна дейност. Това повишава конкурентноспособността на икономиката, атрактивността на ЕС, включително и на България“, обясни той.

От инвестициите завиши по-високия БВП, ръста на заплатите и социалните придобивки, подчерта Ковачев. 

„Трябва да сме обединени за българската кандидатура. Тя ще е успешна и ще имаме мандат в името на България“, уверява той.

Цветелина Пенкова от „Алианс на социалисти и демократи“/БСП със съжаление отбеляза, че България е имала огромен шанс за ключов ресор – за енергетиката. „Подкрепяха ни държави като Германия, Франция. Този ресор е изключително значим, защото чрез европейска политика можеше да влияем върху цените на електроенергията за потребителите и за индустрията“, обясни тя. 

„Ресорът се обсъждаше да е за Източна Европа, но не бе постигнато съгласие за определена кандидатура.

Затова името на България бе в реалните обсъждания, тъй като имаме сериозна експертиза и много балансиран енергиен микс.

В момента сме в ситуация, при която трябва отново да се борим за ядрената енергетика, след всичко, което постигнахме в предходния мандат, тъй като колегата от Дания няма ясно становище за бъдещето й, а тя е основополагаща, за да гарантираме ниските цени на тока“, подчерта Пенкова. 

„Германия връща граничния контрол. Това е лош сигнал за Шенгенското пространство“, каза пък Минчев. 

„Новите лица и младите са бъдещето на БСП. Убедена съм в по-добрите резултати, които ще постигнем“, заяви Пенкова.