През изминалата седмица Европейският парламент реши да даде зелена светлина на процедура срещу Унгария, която може да завърши с отнемане на правото на глас на страната. Правителството на Виктор Орбан обмисля да оспори по съдебен път това решение. Темата коментираха Емил Радев от ГЕРБ в групата на Европейската народна партия и Илхан Кючюк от ДПС, в политическото семейство на Алианса на либералите и демократите за Европа.
 
„При нас вотът не беше на групата, имахме право на свободен вот, поне така реши ЕНП. Но в деня, в който председателя на ЕК - Юнкер заяви, че Европа е на националните суверенитети и че заедно сме силни, ние разединихме Европа и то по една много важна тема, каквато е миграцията“, каза евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев пред БНТ.
 
По думите на Радев от години няма единна европейска позиция за справяне с нелегалната миграция и с бежанците. Трябва единно европейско решение за този огромен за ЕС проблем, категоричен е Радев.
 
„Трябва да намерим обща европейска политика, а не по този начин - като лишаваме една държава от правото на глас по такъв важен проблем какъвто е миграцията, няма да успеем да обединим Европа“, каза Радев.
 
„По този начин правим Орбан икона за крайните националисти и крайната десница“, допълни той.
 
„Аз съм категорично против бежанския процес и миграционните движения в ЕС, те не са само в ЕС, да бъдат представяни като универсално плашило. Далеч по-многопластови са проблемите в Унгария“, обясни от своя страна евродепутатът Илхан Кючюк. „Това не е срещу унгарския народ, а срещу едно правителство, което се ръководи от Виктор Орбан“, обясни той.