Асен Василев вече си подаде отвод, за да не е финансов министър. Фетишът му за кабинет с втория мандат е по-силен. Това заяви в ефира на bTV депутатът от ГЕРБ-СДС и бивш социален министър Деница Сачева.

Тя бе част и от преговорния екип на формацията с ПП-ДБ относно ротацията.

"Изслушах Асен Василев с интерес и мога да кажа наистина, че съм учудена от начина, по който човек може да лъже, без да му мигне окото. Сега даже разбрах какъв е истинският смисъл на този израз", заяви дамата от ГЕРБ. 

Взриви държавата: Асен Василев би шута на Мария Габриел окончателно, удари и по Борисов

"От самото начало започнахме конструктивно по различни теми. Личността на Асен Василев от началото ни бе силно противоречива и имахме резерви към нея. Обединихме се все пак заради 3 основни приоритета - Шенген, еврозоната и съдебната реформа. Именно заради тях решихме съответните трима министри да изпълняват своите функции - на правосъдието, на МВР и на финансите", каза тя.

"Още от начало казахме на какво сме съгласни и на какво не сме. Споразумението дори по думите на Кирил Петков бе почти готово. За 3 неща не се бяхме разбрали - за конкретен срок за службите, за конкретен текст за закона за съдебната власт и за конкретен текст за отпадането на следствената тайна", каза тя. 

По думите й ГЕРБ не е имал забележки само към министъра по електронното управление. 

Тя категорично отрече да е имало преговори тя да замени министър Шалапатова. "Не преговарям за позиции, на които вече съм била", добави тя.

"В този списък нямаше нищо изненадващо за колегите от ПП. Това всичкото сега се случва, защото още от самото начало, ПП дадоха заявки, че искат да провалят първия мандат, без значение какво говореха.

Те от самото начало искат правителство с втория мандат. Ние така започнахме и годината, с измислен скандал и желание за реализиране пак на втори мандат", припомни тя. 

Според нея ПП работи само за пиар. "Това е обидно спрямо избирателите им", добави Сачева.

"Всички имена в състава на МС, който представи Габриел, бяха обсъдени. Няма нито едно ново име, което по някакъв начин да ги притесни", категорична бе тя.

По думите й ПП непрекъснато са си сменяли мнението. "Казаха, че Тагарев не е бил част от разговорите. Това е абсурд. Ние бяхме на преговорите без телефони, но аз си водех записки, имам много подробна тетрадка с това кой какво е казвал по определени теми. 40% от времето сме говорили за Тагарев", каза тя.

"ПП непрекъснато искаха да удължават времето, да има нови условия и нови изисквания. Само протакаха, а ние дори нямаме някакво сериозно различие. Питахме ги защо финансите трябва да се управляват на две очи, а енергетиката на четири очи", издаде Сачева. 

"Изненадващо за нас е тяхното поведение. Когато те внесоха оставка, ние нямахме представа, че те ще го направят. Г-н Денков тогава дори не се беше обадил на г-жа Габриел, тя не знаеше за какво става въпрос. Поведението и отношението им към жените и към нас, е възмутително, това е скандално!

Цялата група на ГЕРБ е изключително възмутена от отношението към един от най-добрите ни политици в чужбина. Това е жена със сериозни качества и възможности. Хора като Асен Василев не могат да си позволят да говорят подобни неща. Липса на лидерски умения е, че той дори не се извини.

Упреква я, че тя взима смело решение да избере екипът, с който ще работи, а той само трябва да пита тоя и оня орган. Това поведение на лидер ли е? Според мен не", категорична бе дамата от ГЕРБ.

Според нея България повече не може да си позволи финансов министър като Асен Василев: "Той показва липса на елементарна етика. От последния доклад на МВФ се вижда какви са му резултатите. Той сега си подаде отвод, че вече не желае да е финансов министър. Фетиша му за втория мандат явно е по-силен", заключи Сачева. 

"Два пъти по време на преговорите Кирил Петков каза сам, че е съгласувал текстовете от споразумението с г-н Пеевски. Само той, не ние. Това е така, защото всеки знае, че ПП искат да станат част от семейството на АЛДЕ", категорична бе Сачева.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук