Хартиените данъчни декларации ще отпаднат до 2020 година. Това прогнозира финансовият министър Владислав Горанов. 
По думите му бонусът за хората, които подават декларацията си по електронен път отпада от тази година с идеята, че до година-две електронното деклариране трябва да стане задължителна и единствена опция.
 
"Вече е много по-лесно да декларираш доходите си електронно, отколкото да го правиш по конвенционалните методи. Тук е ролята на държавата да направи следващата стъпка и да задължим хората да го правят само по този начин. Затова отпада и стимула", обясни министърът пред Дарик. 
 
"Надяваме се хартиените данъчни декларации по естествен път да отпаднат в следващите една-две години. Ако зависи от мен 2020 г. няма да има хартиени декларации", заяви Горанов.
 
Горанов коментира също и бюджета за образование през следващата година. По думите му средното образование е по-голям приоритет на държавата от висшето, което по думите му, в момента "уврежда българските деца".
 
"Обществото трябва да си прецени приоритетите. В момента по-важно ни е средното образование. Ректори и висши училища трябва с доза самокритика да погледнат към висшето образование. То в момента уврежда българските деца. Вкарва ги в едни безсмислени специалности, разроили се из образователната инфраструктура, безспорно с мълчаливото свидетелство от страна на държавата и квази разбраната автономия. Влизат децата да учат изключително атрактивни като наименование и съвсем ненужни на пазара на труда специалности", посочи Горанов.
 
"Академичната общност самодоволно проспаха процесите в икономиката. И сега ще трябва да платят цената, връщайки се към структурата на висше образование и към качеството, което е съществувало 90-те години", поясни финансовият министър.