На ротационен принцип за шест месеца Франция поема председателство на Съвета на Европейския съюз от 1 януари на 2022 година. Линията, която е заложена от президента Еманюел Макрон е за обединена и демократична Европа.

Макрон и правителството работят за изграждането на истински европейски суверенитет, което означава способността на Европа да съществува автономно, за да защитава своите ценности и интереси.

Европейските граждани поискаха решение на проблемите свързани с икономиката, образованието, миграционните и военни предизвикателства, пред които Съюза се изправя.

Френското председателство трябва да бъде момент на истината за регулирането и отчетността на цифровите платформи, ценообразуването на въглеродните емисии на европейските граници на вносните продукти, минималните заплати и отношенията с Африка.

След словенското председателство Франция ще започне нов цикъл и ще работи като трио с Чехия, която поема председателството на Съвета на ЕС през втората половина на 2022 г., и с Швеция, която ще бъде ротационен председател през първата половина на 2023 г.

Въпреки кратката си продължителност френското председателство си поставя амбициозни дългосрочни цели. Президентът Макрон иска нов икономически модел на ЕС, като силен акцент се поставя върху създаването на правилните работни места. Франция, както и Германия, иска Европа да бъде по-самостоятелна, да бъде единен и силен актьор на международната сцена.

На 9 декември президентът на Франция Еманюел Макрон представи приоритетите на страната за шестмесечното й председателство, чието мото е „Възстановяване, сила и принадлежност“. Той пое ангажимент по време на мандата Франция да работи за създаването на силен и "суверенен" ЕС.

"Целта на Франция е да работи за създаването на една Европа, която е силна в света, напълно суверенна, свободна в избора си и отговорна за собствената си съдба", заяви Макрон. Той призова за нов механизъм за защита на границите на ЕС в условията на мигрантска криза.

"Европа трябва да гарантира защитата на своите граници", заяви той и като добави, че Франция ще настоява за реформа на т.нар. Шенгенско пространство за свободно пътуване между 26 държави в Европа.