Със закъснение започна церемонията по връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на кабинет в рамките на 49-ото Народно събрание на най-голямата парламентарно представена партия - ГЕРБ. 

При президента Румен Радев пристигна външният министър в оставка Мария Габриел. Неочаквано тя се появи заедно с Кирил Петков и Николай Денков от двете си страни. 

Заедно с тях бяха Деница Сачева, пиарът на ГЕРБ Никола Николов, Рая Назарян и Теменужка Петкова, която носеше синя папка.

"Парламентарната група на партия ГЕРБ взе своето решение да определи г-жа Мария Габриел като кандидат за премиер", поде Теменужка Петкова пред Радев.

Тя изтъкна доброто име на г-жа Габриел, а след това държавният глава й връчи проучвателния мандат, казвайки й че има 7 дни да представи структура и състав на Министерския съвет. 

"Приемам мандата с чувство за отговорност, защото Бъглария има нужда от стабилност, но такава, градена на ясни принципи, равнопоставеност и споделена отговорност. Искам да ви помоля да седнем, за да споделим няколко допълнителни информации с вас", призова го тя. 

Румен Радев веднага откликна и помоли медиите да излязат от кабинета, за да могат да поговорят насаме.

БЛИЦ припомня, че последните часове бяха наистина инфарктни. В неделя вечер Мария Габриел даде извънреден брифинг, на който съобщи, че страната върви към предсрочни парламентарни избори, а ротацията се проваля. 

Като причина тя изтъкна липсата на желание от ПП да отстъпят част от властта, за да има равнопоставеност между двете коалиционни формации. Габриел обясни и как точно са минали преговорите. Тя и екипът на ГЕРБ, в лицето на Деница Сачева, Рая Назарян и Темунжда Петкова разкриха пред журналисти на какви провокации са били подложени и разказаха какво е било поведението на ПП-ДБ спрямо партия ГЕРБ и експертите й. 

След тази презентация Габриел заключи, че страната върви към предсрочни избори и даде ултиматум на ПП да се разберат до обяд в понеделник.

Минути по-късно, малко след 22 часа, групата около Кирил Петков отвърна на нападките и на свой ред даде извънредно изявление. На него се появиха и взеха дума премиерът в оставка Николай Денков, Асен Василев, Кирил Петков, ген. Атанас Атанасов и Христо Иванов. 

Те обясниха, че не знаят защо се е получила ситуацията ГЕРБ да се колебаят да подпишат споразумение, като преговорите според тях са вървели чудесно до 18:00 часа в неделя. Те изразиха готовност да дадат на ГЕРБ 7 министерства, а след изтичането на ротационния срок от 9 месеца, да поделят отговорността 50:50. 

Минути по-късно до медиите бе изпратено и коалиционното споразумение, което е било изготвено през изминалите 10 дни от страна и на двата експертни екипа. 

В понеделник сутрин Кирил Петков съобщи, че мистерията остава, но той е готов веднага да продължи преговорите и призна, че е звънял и писал многократно на Борисов, но отговор от него така и не е дошъл. 

Часове по-късно пък изтече информация, че двете страни все пак са се споразумели за състав на кабинет под опеката на Габриел. Той е на база на коментираното споразумение и в него участие ще вземат лица от двете коалиции

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук