България върви към предсрочни парламентарни избори! Причината - преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ за съставяне на правителство са пропаднали. Разговорите са приключили преди малко.

От тях стана ясно, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не е простил опитите за рекет от страна на ПП и ДБ.

"Няма вариант, в който да изчакваме още 7 дни, в които да преговаряме. Основните ни позиции вече са ясни. За нас също регулаторите, съдебната реформа и борбата с корупцията са приоритети.

Няма вариант за 7 дни да има други преговори. Няма вариант аз да участвам в нещо, свързано с втори мандат. Ще върна утре папката, ако нямаме яснота до утре до 12:00 часа", категорична бе Габриел и така постави няколкочасов ултиматум на ПП-ДБ.

"След толкова много дни на разговори и преговори, вярвайте ми, ако е искрено това, което е говорено, не мисля, че имаме нужда от дни, за да финализираме това, което искаме", добави тя.

От "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) решиха да дадат свой брифинг, на който да изяснят какво се случва в политическия живот на държавата. Събитието започна в 22:00 часа. 

"Както знаете преди 9 месеца сформирахме правителство, с няколко основни условия, които бяха ясно изказани.

Първото е, че след 9 месец щяха да бъдат сменени премиера и вицепремиера, второто - състава на МС ще остане същия.

Освен ако не се разберем с Габриел кои министри да бъдат сменени, ако има основания за това. И че ще работим по управленска и законодателна програма, които бяха показани на всички.

Когато наближи времето за ротацията, това е изходната позиция, от която започнахме разговорите.

Бяха направени няколко предложения, които бяха полезни за България, съгласихме се да влезем в преговори, които, първо, да дадат възможност за управление на държавата за 4 години, пълен мандат. Второ, да обсъдим как би могло по-добре да се балансира  състава на Министерски съвет (МС).

Трето, да сключим споразумение, което да задава правилата, по които да се вземат решенията, така че дългосрочното споразумение да позволи да продължат да работят правителство и парламент в синхрон, който да позволи да постигнем задачите и приоритетите, които сме си поставили", уточни Денков. 

"Това бе началото на преговорите. За да няма спекулации казах ясно на Габриел и преговорния екип, че нямам претенции да съм външен министър. 

Предложих на Габриел да работим по други механизми по отношение на контактите с външния свят", допълни той.

"Днеска е прошка. Искам да се извиня за това, което се случва в момента, на мен ми се струва излишно.

Ние имахме декларация, с която започна съвместната работа. В нея бяха заложени няколко съвършено ясни приоритети, свързани с регулаторите, да има механизъм за тяхната работа, съдебната реформа, реформата в сектор "Сигурност" и борбата с корупцията", заяви пък Христо Иванов.

"Не сме спрели да конкретизираме тези ангажименти. На 20 февруари публикувахме нашата позиция по тези теми. 

На този етап от нашето взаимодействие се съгласихме да подпишем документ, за да е ясно на българските граждани, че реформи ще има. 

От ГЕРБ обявиха свой документ. Когато започнахме преговорите, имахме един лаптоп, един екран и започнахме да пишем на чисто. 

Взимахме текстове и от двата документа. Изработихме заедно един общ документ. Искам да подчертая, че го направихме заедно. Заедно да можем убедително да кажем на българските граждани, че искаме да се случат тези реформи. 

Не разбирам защо сега подписването на това споразумение се поставя под съмнение като основа за това да продължим и да надградим формулата, която позволи да излезем от най-дългата и най-сериозната политическа криза в модерната история на България. 

Никога, от Царство България насам не е имало такава политическа криза, каквато имаше през последните две години. Формулата, която ни позволи да излезем от нея, бе тази формула.

Трябва да решим проблема с правосъдието, със сигурността и борбата с корупцията. Именно затова поставихме тези тема в основата за разговорите за ротацията.

Всичко вършеше много добре. Готови сме да публикуваме този документ, хората трябва да знаят, че е много добър. Не разбирам защо подписването му се подлага на съмнение. 

Има технологично време. Надявам се утре той да бъде подписан. 

Минали сме през три преговорни етапа, той е в много висока степен на завършеност. Ако има някакви възражения, ние сме готови да продължим да работим по него. 

Днес бяхме готови да останем, вместо да даваме пресконференция. Можехме да стоим и да работим по документа. Нямаше никаква причина да се отказваме. Можеше утре да го подпишем. 

И на тази база да излезем пред гражданите и да кажем: Общо е желанието за реформи, общо е желанието за сериозни промени, това е в основата на продължаването на съвместното управление", допълни Иванов. 
 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук