След като ротацията се оказа под съмнение след два брифинга на партньорите в управлението от ПП-ДБ изпратиха документа, над който са работили с ГЕРБ-СДС.

По-рано двете страни излязоха с две отделни изявления, на които стана ясно, че е възможно Мария Габриел да отиде при връчването на мандата с празна папка. Президентът Румен Радев е определил срещата в 12 часа утре. 

Деница Сачева от ГЕРБ заяви в края на брифинга, че по-скоро се върви към нови избори.

БЛИЦ припомня, че медията ни съобщи още преди началото на изявлението на дамите от партия ГЕРБ, че се върви именно към предсрочни избори.

Час по-късно от ПП-ДБ излязоха с изявление, в която обясниха, че до последно споразумението е било готово за подписване. Те даже обясниха, че са склонни да дадат повече министерски кресла при ротацията. 

В документа, който се състои от 15 страници има изясняване на някои въпроси, които преди това изглеждаха спорни. От текста например става ясно, че ПП-ДБ се отказват от поста външен министър:

"Министър-председател и министър на външните работи за втория период от 9 месеца да бъде Мария Габриел, а Николай Денков – вицепремиер по европейските въпроси. За следващия период от 15 месеца, премиер ще бъде човек, предложен от ПП-ДБ, а кандидатът на ГЕРБ-СДС – вицепремиер и външен министър, а за втория период от 15 месеца до изтичане на мандата на 49-ото НС, премиер и външен министър ще бъде кандидат на ГЕРБ, а кандидатът на коалицията ПП-ДБ – заместник министър-председател по европейските въпроси".

Това е записано в документа, подготвен между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ относно общото им управление. От ГЕРБ-СДС смятат, че причината за неподписването на документа е, че политическите партньори не искат да споделят управлението с тях. Всеки министър, който е предлаган от ГЕРБ, е отхвърлян. От заявеното стана ясно, че възраженията може би са били срещу "интегритета" им. 

В документа е записано също така, че председателите на парламента и на правната комисия ще подават оставки и ще се сменят по време на ротацията на кабинета.

Под интегритет се има предвид "наличие на високи морални и нравствени качества, както и отсъствие на индикации за корупционен риск".

В текста е записано също така, че всяка от двете страни - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще може да налага вето на кандидата на другата страна при липса на интегритет. Споменава се и това да не се използват плаващи мнозинства: "Страните се ангажират да не разчитат на плаващи мнозинства и да не прибягват до договорки с други парламентарни сили за съответни техни действия и бездействия, насочени към осигуряването на избор на кандидат против обоснованите и навременно повдигнати възражения (вето) на другата страна".

 

Споразумението можете да видите ТУК

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук