Украйна оценява, че решението на България да не удължи забраната за внос на украински селскостопански продукти не е било леко, заяви днес пред журналисти в Ню Йорк вицепремиерът и външен министър Мария Габриел.

"Но точно защото точно в този момент на трудност, когато изразяваш солидарност, имаш силата да вземеш такива решения, то се оценява. Оценява се и от Европейската комисия", каза Габриел след срещата с президентите на Украйна и Румъния Володимир Зеленски и Клаус Йоханис и с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Оказването на подкрепа за Украйна не носи негативи на държавата. Напротив, докато оставаме обединени, докато сме тук в тези трудни моменти, когато търсим общо решение, това е нещо, което може на всички да носи ползи", допълни тя.

По думите ѝ на срещата Фон дер Лайен е приветствала решението на България и Румъния да не продължават забраната си и с това са се позиционирали много силно.

Габриел определи като "неоснователни" критиките на президента Румен Радев към правителството, че не води политика за убеждаване на Австрия да премахне ветото срещу България за Шенген и добави, че има планирано посещение на премиера в Австрия. "Но аз смятам, че когато отиваш на посещение, отиваш когато си близо до резултат. Ние преди това искаме да си свършим работата", каза тя.

По думите ѝ няма ден или среща - от дипломатическо до икономическо институционално ниво - когато да не се повдига темата за влизането на България в Шенген.

"Oкуражавам премиера Денков да направи визита в Австрия възможно по-скоро, има начини. Да покани премиера Нехамер така, както аз го поканих, отидохме заедно на границата, имаме и редовен диалог с президента, така че да бъде чут нашият глас много повече, много по-силно", каза вчера пред български медии в Ню Йорк Румен Радев.

По-рано във Фейсбук тя написа: 

"Важна среща с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президента на Украйна Володимир Зеленски и президента на Румъния Клаус Йоханис. Основна тема на разговора ни бе функционирането на Плана за действие регулиращ вноса на селскостопански продукти от Украйна и перспективите пред региона по отношение на свързаността.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен благодариха на правителството на България за усилията и конструктивните преговори. Президентът Зеленски подчерта ключовата роля на лидерите на парламентарните групи в НС, подкрепили решението.

Съгласих се с Европейската комисия, че сега е важно да се види, че новото решение не създава рискове и дисбаланси на пазара. Подчертах необходимостта от всекидневен обмен на информация и комуникация за тези, които имат най-голяма нужда от нея.

Акцент в срещата бяха и перспективите, които има пред България и Румъния по отношение на свързаността и транспортните коридори в тази част на Европа."

 

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук