Има криза в държавата. Служебният кабинет би трябвало да я регулира е поставен в трудна ситуация, тъй като беше съставен по нов начин, няма ясна отговорност и ясен политически гръб зад себе си, обременен е с много съмнения, че има най-различни политически влияния върху него. Първите му действия са неубедителни.

Това коментира в ефира на БНТ Крум Зарков, съветник по правните въпроси на президента.

Страната на практика е в състояние на безвластие, заяви Зарков.

Той подчерта, че в България се наблюдава разпад на институциите, а доверието в тях е под 10-15%. В тази ситуация президентът остава единственият политически авторитет, заяви Зарков.

Той обясни мотивите за президентското вето върху промените в Закона за насърчаване на инвестициите.

Зарков коментира т. нар. „зелен рекет”, като обясни, че наистина е възможно да има злоупотреби с правото да се обжалват проекти заради опазването на околната среда. Това, че може да има злоупотреба с право, не значи, че трябва да отменяме правото, както правеха предложените промени, обясни Зарков.

„ВСС може вече да се чете не като Висш, а като Вечен съдебен съвет”, каза още съветникът на президента. Зарков посочи оставането му без промяна като един от големите пропуски на Народното събрание в този мандат.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!