Мисля си, че докъм 15 септември ще бъде животът на този парламент, за да може да се приеме актуализацията на бюджета и някой от законите, които са минали на първо четене, коментира заместник-председателят на Народното събрание и съпредседател на "Демократична България" Атанас Атанасов пред журналисти в парламента по повод днешното изказване на президента Румен Радев за датата за разпускане на парламента и насрочването на парламентарните избори.

Ако не се приеме актуализацията на бюджета, нали си давате сметка в какво положение ще бъде служебното правителство, което трябва да назначи г-н президентът - ще имат пари в хазната, а няма да могат да ги харчат, коментира Атанасов. Така че това е на първо място и на второ място - тези два-три законопроекта, допълни той.

Атанасов посочи, че от "Демократична България" са внесли законопроект за изменение на Закона за съдебната власт и за тях е изключително важно да бъде приет, за да може да се реши проблемът и със специализирания съд и прокуратура. Това са ни приоритетите и ще се опитаме да намерим диалог с останалите политически сили, добави той.

Според Атанасов изборите може да се проведат и "две в едно", може и отделно, и топката отново е при президента, защото неговите избори вече са насрочени, а изборите за парламент зависят от него - когато той реши.

Би било спекулативно сега да си избираме кое на нас ни е удобно. В крайна сметка избори ще има. Когато бъдат насрочени, ние от ДБ сме готови, ще се явим на тях, каза съпредседателят на ДБ.

Попитан притеснява ли го новата политическа сила, за която се говори, на Кирил Петков и Асен Василев, защото тя посяга към избирателите на ДБ, Атанас Атанасов отговори: "Като казахте Петков, та се сетих за "Нероден Петко", нека да се роди и тогава ще го обсъждаме".