Бежанската вълна от Украйна със сигурност ще се увеличи не само към България, най-вече към Полша. По информация на ООН към 21 март са над 3,3 милиона. Това каза външният ни министър Теодора Генчовска, цитирана от бТВ.

Тя пристигна в парламента, където ще бъде изслушана от Комисията по външна политика относно конфликта между Москва и Киев и рисковете и заплахите в регионален и глобален план, които произтичат от това. Ще бъдат изслушани още представители на МВР, Министерството на отбраната, външното ни ведомство и службите за сигурност.

„Също така разселените вътре в Украйна хора вече са над 10 милиона, които потенциално могат да станат част от бежанската вълна“, допълни тя.

По думите ѝ на този етап няма преки рискове за България, но е важно да се направи всичко възможно хората, които бягат от войната, да се чувстват добре на територията на страната.

По думите на Теодора Генчовска изказванията на Митрофанова са вмешателство във вътрешната политика на страната. Генчовска допълни още, че основно в Министерския съвет са обсъждани хуманитарни дейности.

На въпрос какъв дипломатически отговор е обсъждан спрямо руския посланик в София Елеонора Митрофанова външният ни министър обясни, че в Министерския съвет са обсъдени последните ѝ изказвания, а не конкретно каква ще бъде българската реакция.