Не съм летял на боен самолет МиГ от пет години, през това време имам само няколко тренировъчни оплета. Това каза в студиото на Би Ти Ви кандидатът за президент на БСП генерал Румен Радев. „Очаквах цялата тази черна кампания и оплюването, бил съм наясно, че подобни неща ще се случат. Ако стана президент, не бих държал като Плевнелиев такъв тон към Русия точно в днешното време, щях да подкрепя продължаването на сътрудничеството ни с Москва във всички области”, каза още Радев.
Той посочи, че не е русофил, а се определи като „българофил” и поиска българската политика да се прави в България, а не в чужди посолства или държави. „Реших да се кандидатирам за президент заради политиката, водена от Министерството на отбраната специално за ВВС”, призна генералът.
 
Според него, важно е сега да се работи за мир в Европа и в света, защото войната има своята огромна цена и не би трябвало да я плащаме. „Президентът трябва да мисли независимо и да има отговорност към целия народ. Това ,че БСП ме издигна не ме прави неин заложник”, смята Радев.
 
„Нямаме интерес да сме във война. Бих обявил война на всяко решение, което не обслужва интересите на България. Инструментът е ветото”, добави той.  
 
Попитан за ролята на първата дама, Радев каза: „Това (президентството) е трудно начинание, отнема огромно пространство от личния живот и ако нямаш подкрепата на семейството, по-добре е да не се захващаш. Най-важното е първата дама е най-накрая да има такава. Тя трябва да е с богата обща култура, с интелект, с визия, да знае езици”.