Пловдивският бизнесмен Георги Гергов бе изключен от БСП преди няколко месеца. Тези дни пък стана ясно, че бившият премиер Жан Виденов прави нова партия. Има ли нещо общо с това г-н Гергов и какво мисли за политическата ситуация, ето какво каза той в интервю пред „Флагман".

- Г-н Гергов, Жан Виденов е Ваш съгражданин, имате ли нещо общо с новата му партия?

- Не, нямам. Аз с партиите малко поприключих.

- Вече няма да се занимавате с партийна дейност?

- Щом са ме изключили от БСП, къде да ходя в други партии? Изключен или не, това е положението. Не обичам да сменям партиите.

- Помогнахте ли на БСП на изборите, защото Вие наистина бяхте казали, че оставате в сърцето си бесепар?

- Как мислите – че ще вървя срещу моята партия? Това е партията на баща ми, на майка ми, на рода ми. Разбира се, че съм помагал с всичко, с което мога. Аз съм човек, който съм много уважаван, но и много мразен. Човек от бизнеса съм. А знаете, че ние в бизнеса сме винаги на прицел. Ние сме виновни за всичко в тази държава. Въпреки че аз не съм съгласен, че бизнесът е виновен.

- Между другото, как приемате изявленията на тримата бизнесмени, които говориха в комисията на Мая Манолова?

- Предизборно ги приемам. Не може хора, които са били партньори, след това да си вадят кирливите ризи и посраните гащи пред целия български народ. Те си знаят какво са си правили, да се разберат! Кой на кого е давал, вземал – това са си техни проблеми. Няма нужда! Бизнесът иска тишина. Трябва все пак да има колегиално уважение. Не е в мой стил това, което се случва.

- А тази партия на Жан Виденов как я възприемате? Нормално ли Ви звучи това – да има нова партия вляво?

- Нова партия, но от стари муцуни! Трябват млади хора – убедени, с кауза, с амбиции, грамотни, изучени, с езици, външна търговия, изобщо да имат представа какво е това Брюксел, какво е това Европейски съюз. И не само да имат представа, а да са дълбоко в тези неща. Това са хората, които е добре да се занимават с политика, защото ще носят принадена стойност. Няма как да разчитаме на стари муцуни да дадат нов тон за песен.

- Не й давате шанс на тази партия да отнеме гласове от БСП?

- От БСП всичко, що е партия, е крало гласове. Дайте ми пример за една партия, която да не е свързана с БСП!

- Примерно „Демократична България“.

- Така или мислите? Те половината имат досиета в Държавна сигурност! Поименно искате ли да ви ги кажа?

- Може, да, кажете!

- Може, ама аз не искам.

- А тези обвинения срещу Бойко Борисов, че рекетира бизнеса чрез подставени лица? Сблъсквали ли сте се с...

- Нали ви казах, че това са предизборни фойерверки и всеки гледа да се покаже. Само че трябва да докажат, че се борят за хората, а не за себе си. Така мисля аз. На реалната писта трябва да покажат, че те мислят за хората и тогава хората ще им повярват. Виждате, че българският народ не е толкова безразличен към това, което се случва в България.

- Така е, да. Има някаква вълна към нови формации.

- Не, не е вълна. Просто няма глупави хора.

- Как да няма?!

- Няма глупави хора. Хора, които милеят за България и са патриоти и смятат, че може нещо да се направи, си търсят правата. Хора, които си нямат понятие и си мислят, че това е шега, така е – продават се за 50 лв., за жалост.

- Има ли шанс за някакъв печеливш ход за БСП – с оттегляне на Нинова, примерно, преди изборите. Някакъв нестандартен ход?

- Охоо, Нинова никога няма да се оттегли. Нека да не мечтаем! Нинова няма да се оттегли. Не е луд този, който яде баницата, а този, който му я даде. Ние сме всички сме виновни, защото и аз в хор с другите викахме „Нинова“. Сега ще си я търпиме и ще си я имаме.

- А в кого е бъдещето като лидер на БСП след Нинова?

- Корнелия Нинова. Кой е бъдещето в ГЕРБ – Бойко Борисов. Настоящо, минало и бъдеще е Бойко Борисов. Същата работа е и при БСП. Това е лидерска партия.

- Така ли мислите?

- Да, сега мога да го кажа, защото съм извън партията. Аз мисля, че лидерска партия е все едно да правим монархия. Монархията не е форма за управление в днешно време. Ние сме република и трябва народът да си казва мнението и затова трябва да си отваряме очите, като гласуваме. Дали е машинно, дали е с бюлетини, дали е по електронен път или по пощата – просто това е най-важният момент, който трябва да го отрегулираме, да се гласува и да активираме хората да гласуват.

- Вие ще гласувате ли на следващите избори?

- Разбира се! Просто няма как да не гласувам.

- За кого?

- За БСП!

- Въпреки всичко?

- Съмнявате ли се? Аз съм от старата гвардия и си давам сметка за какво става въпрос. Корнелия е прашинка в историята на тази партия. И това ще мине.