Mинистър-председателят Бойко Борисов проявява гъвкавост и прави всичко необходимо да поиска истинска солидарност, за която непрекъснато говорят в Брюксел, и да ни бъде помогнато да се справим най-вече технически и финансово, пък защо не и с жива сила. Това каза Георги Марков, конституционен съдия от 1994 до октомври 2003 г, предаде "Фокус".
Той допълни, че Борисов има безспорен авторитет сред колегите си в Европейския съюз, и в ЕНП.

„Той успява да е в еднакво добри отношения и с Ангела Меркел, и с Виктор Орбан, и това е за мен много добре, за да може да излавира в тази трудна ситуация. Да не забравяме, че България е много изтощена икономически и малко или много зависи от европейските пари. Ние имаме и задължения като държава.

Докато Виктор Орбан през април призова от Париж всеки унгарец да отвори бутилка вино и да изпие по една чаша, защото страната му от април тази година, забележете – не дължи нито един цент на нито една държава, банка или финансова институция в света. България не е така. И от тази гледна точка мисля, че Борисов се справя, в смисъл, че втвърдява тона си, и така трябва да бъде, защото лоялността на България е доказана“, каза Георги Марков.

Според него, ние няма нужда да имаме комплекси, каквито имат германците – ние сме спасили нашите евреи, ние сме дали на нашите етнически турци 3 пъти да ни управляват за 28 години без да са печелили избори - тоест, никой не може да ни обвини в ксенофобия, диктатура, фашизъм и т.н. Но има един предел, в който България трябва да гледа себе си, да защитава себе си, уточни Марков.

Той отправи и пожелание към министър председателя: „Недей поема целия товар на плещите си независимо, че си мажоритарно избран за министър-председател. Ние сме парламентарна страна. Вкарай темата в българския парламент. Ако трябва една седмица да има дебати. Парламентът е този, който трябва да каже да градим ли стена с Гърция, да правим ли втора стена с Турция и какво да правим“.

Бившият конституционен съдия каза още, че не е за завиждане днес да си министър-председател в България. „Първо, защото нямаш абсолютно мнозинство в парламента. Второ, принуден си поради вота на българския народ, но и най-вече поради ужасяващата пропорционална избирателна система, която се прилага в България – само в скоби – Гърция е пропорционална, но Ципрас като победи, му дадоха 50 депутати още бонус, така че той управлява в една много широка коалиция една държава, която граничи с Турция – хич не му е лесно“, заключи Георги Марков.