В Цяла Европа при президентски и мажоритарни вотове се считат за действителни дадените гласове за някой от кандидатите. Нашето квадратче "не съм за никого" е поредното побългаряване на изборния процес. Вижте референдума, който мина наскоро в Унгария – резултатът беше 98 на 2 процента "не на квотите", но гласуваха само 43% и той се оказа незадължителен за парламента. Представете си да имаше и трето квадратче "не съм нито за, нито против квотите". Тогава избирателната активност щеше да се приеме за над 50 процента, коментира бившият конституционен съдия Георги Марков, цитиран от "Стандарт".
Трябва много добре да се помисли този вот с квадратчето до каква степен може да бъде считан за действителен.
Действителен е вотът, когато гласуваш за някого от кандидатите. Щом ги зачеркнеш всичките, по хоризонтала, по диагонала, как тази бюлетина ще бъде действителна?

Как ще бъде действителна в един случай, а недействителна в друг
Действителна при определяне броя на гласувалите участници в избора,а пък после няма да се взима предвид при изчисляване на резултатите? Може да има конституционен проблем и това трябва да се изчисти сега, а не след изборите, защото тогава могат да почнат безкрайни дела в Конституционния съд, че изборът е опорочен и е невалиден. Очевидно има съмнения, чуха се вече компетентни мнения на експерти по тази тема. Така че парламентът трябва да се коригира и да махне тази глупост. А това е напълно възможно в оставащото време до избора. Депутатите могат спокойно да променят закона. Или пък да искат тълкувание от Конституционния съд какво се има предвид под действителни гласове. Тъй като там е казано, че се счита за победител кандидатът, получил повече от половината действителни гласове. Конституционният съд може да даде това тълкувание до два-три дена. По време на войната в бивша Югославия, аз бях тогава член на КС, в петък внесоха питане и ние в понеделник се произнесохме, че самолетите на НАТО могат да прелитат над България. Така че и сега Конституционния съд в състояние да се произнесе бързо.

Този въпрос с вота "не подкрепям никого" обаче задължително трябва да бъде изчистен. Иначе виси със страшна сила върху изборния процес и дава възможност да се иска касиране на изборите. Това е Костинброд-2 и ГЕРБ не трябва да влиза в клопката.

По начало аз съм срещу революционни промени в избирателния кодекс. След 28 години от демократичните промени ако искаме с нещо гражданите да бъдат активирани и да гласуват по-активно, това е съвсем елементарно – мажоритарен вот. Поне половината депутати да бъдат избирани мажоритарно. Както беше във Великото народно събрание – 200 на 200. Като се постави обаче този въпрос, партиите започват да се страхуват, че важни фигури няма да влязат в парламента. И оттам си караме по една идиотска пропорционална система. Плюс това че няма бонус за победилата партия. Вижте Гърция – Ципрас победи, дават му още 50 депутати отгоре. А при нас - един разбит парламент. Какво може да роди парламент от 40 партии?

Компромис след компромис и пълно ошашяване – една бюлетина да е действителна в един случай, и да е недействителна в друг! След като 28 години провеждаме избори и е ясно, че ако не гласуваш за някой от кандидатите по някакъв начин, било като го зачертнеш, било като го заплюеш, било като му скъсаш бюлетината – това е невалидна бюлетина. А сега поставяме под съмнение какво ще се случи на 6 ноември вместо да се концентрираме върху кандидатите и кого да изберем, ние се въртим кое как е. Депутатите трябва да се приземят и да си поправят грешката. Или да се пита Конституционния съд и въпросът да бъде изчистен преди изборите. Така както беше изчистен за царя 2001 година - дали е живял последните 5 години в страната – всяка година поне по 183 дни. Както беше казусът Пирински дали е български гражданин. Тогава съдът предварително изчисти тези въпроси.

Сега президентът Плевнелиев и главният прокурор Цацаров трябва да сезират Конституционния съд, тъй като те са еднолични органи, могат много бързо да го направят. Освен това президентът винаги е бил пристрастен към това как се извършват изборите. Ако този въпрос не бъде изчистен, пак повтарям, той ще доведе до Костинброд-2.