Кандидатите за президент Ивайло Калфин и вицепрезидент проф. Любомир Халачев на коалицията от 7 партии „КАЛФИН ПРЕЗИДЕНТ“ се срещнаха с хиляди свои почитатели от Враца и региона. С тях беше и президентът (2002 - 2012) и лидер на ПП АБВ Георги Първанов. 
„Ние имаме най-добрите кандидати за президент и вицепрезидент“, заяви пред събралото се множество областният председател на ПП АБВ Иван Аспарухов. Той откри събранието и даде думата на президента Георги Първанов:

„Извинете ме, че говоря малко бавно, в разгара на кампанията сме и вече съм произнесъл стотици речи, но няма да се уморя да го правя до края. До победния край, надявам се“, заяви Първанов и продължи: 

„Тук съм, защото съм силно мотивиран. Участвал съм в много кампании, включително във Враца съм идвал много пъти, може би само родният си край съм посещавал повече. Но тази кампания сега е особена. Защото, въпреки опита, натрупан от кампании в последните 25 години, сега съм по-мотивиран отвсякога. Имам честта и удоволствието, не задължението, да застана пред вас и да представям двама души, които за мен са удар в десетката. Познавайки Ивайло Калфин повече от 20 години твърдя това. Седяхме един до друг като депутати. Беше секретар по икономическата политика в президентството, бе стратегът, създал два чудесни документа за развитието на България за  25 години напред. Познавам го като министър – един управленец в най-завършен вид, блестящ дипломат. Всички евродепутати го оцениха и поставяха на най-високата стълбица по доверие и уважение заради качествата му.

Винаги съм твърдял, че България има двама блестящи дипломати – единият е Ивайло Калфин, а другият е г-жа Ирина Бокова. Те са на „ти“ с много от европейските лидери, не само, защото разговарят на техните езици. Когато с хора от световната дипломация си изградил доверието, нещата са по.лесно постижими. Ивайло решава, не създава проблеми като настоящият президент. Калфин изнесе на плещите си ратификацията по споразумението с ЕС, кампанията по освобождаването на нашите мед. сестри в Либия. Изписването на еврото на кирилица е също негова заслуга.

Ще върна лентата към дебата за големите енергийни проекти, нещо, което и сега е актуално. Заедно с Калфин сме договаряли „Тройния шлем“, строителството на нова атомна централа, газопровода „Южен поток“ и др. Вярно, Методи Андреев би казал: „Че, кво толкова?“ Отговорът е: 15 милиарда инвестиции, работни места. Не става въпрос само за съхраняване на специалистите от ресора, които години наред са обучавани.

Беше време, когато премиерът ни съветваше да отглеждаме картофи и овце. Това също има резон. Но, високите технологии дърпат икономиката напред. Всички видяхме тези дни репортажите от Истанбул - тръгва „Турски поток“, край на „Южен поток“. Строят нова атомна централа, 4 пъти по-мощна от предвижданата у нас, а Ердоган я нарича „стратегически проект“.

А какво направиха нашите 6 правителства, особено тези на Б.Борисов?

Подариха „Големия шлем“ на Ердоган“, поясни президентът Първанов пред симпатизантите на АБВ.
Защо връщам лентата назад, попита риторично той.

И продължи: „Не е, за да се самоизтъквам, аз вече слава не искам. А за да припомня, че президентът може да договоря, да изисква, да лобира. После идва ред на министрите. На нас ни трябва президент, който да решава проблемите. Ивайло Калфин може това, той е като дялан камък. Много е лесно да мърмориш от скамейката на депутата, но знаете каква е системата в социалната сфера. Той се нагърби с тежка реформа в тази област. Това е лидерът. Водачът е не този, който казва :“Напред, след мен“. А онзи, който тръгва, прави нещата и ако те са правилни, ще има последователи. Мисля, че в лицето на Ивайло Калфин имаме точно такъв водач, несравним е с останалите претенденти. Казвам това, не за да засегна другите участници. От нас няма да чуете и една обидна дума срещу останалите кандидати за президентската институция. Ние правим кампания без агресия, казваме: „Сбогом на омразата“. Нашата кампания е дебат за управленските политики, не плащаме за черен пиар, за да омаскаряват нашите опоненти“, коментира Георги Първанов.
„Калфин е отдавна в политиката, да сте чули лоша дума за него, да е кривнал някъде? Е, сигурно си има кусури като всеки нормален човек. Но по-важно е, че той е честен, свестен, деликатен човек. Както, впрочем, и проф. Любомир Халачев.
Някои ще кажат „Да, ама с доброта не се печелят избори“.

Винаги съм се старал на агресията да отвръщам с добро – убедително, с аргументи. Нашите кандидати също са такива.
Проф. Халачев е постигнал много, да не кажа почти всичко в живота си. Той е сценарист, писател, режисьор, журналист. Той е един от стожерите на духовния живот у нас. Когато говорим за президентството, то е коректив на парламента, на изпълнителната власт и предполага да съумееш да направиш добър екип и на базата на своето знание да вземаш информирано решение. Калфин ще бъде и добър главнокомадващ, но не защото умее да марширува по-добре от много генерали, които участват в състезанието сега. А защото знае как да подобри бюджета на армията, който сега е унизителен. Може да намери пробойната, откъдето изтичат народните пари за армията. Като доказал се социален човек, той може да защити социалният статус на всички категории трудещи се у нас. Той е социалният президент на България.

Някой е подочул ген. Радев да говори, че досега социалната функция на президента „нещо не се получавала“. Моля! Аз имам 29 пъти наложено вето, от които 2/3 са по социални проблеми. Плевнелиев не зная дали може да изброи на пръстите на едната си ръка наложените забрани.
Ролята на президента като социален посредник е голяма. Ивайло доказано може това. И вече не на шега казвам на онези, които измислиха „Гласуваш за Калфин, получаваш Първанов“, че гласувайки за Калфин, получават повече от подобрен Първанов. Имам самочувствието на добър президент, а сега искам още по-добър държавен глава за България – това е Ивайло Калфин“, заключи президентът Първанов.