Г-н премиерът каза "Положихме огромни усилия". Вярно е - положиха неимоверни усилия, за да попречат на тази кандидатура. Това каза на пресконференция в Народното събрание председателят на ПП АБВ Георги Първанов във връзка с издигането на кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН, предаде „Фокус“.
 „Такъв прецедент в дипломатическата история и в историята на международните отношения няма“, посочи той.

„Това правителство забави издигането на българската кандидатура за генерален секретар на ООН месеци наред, въпреки натиска на обществото и настойчивите призиви на политическите партии“, коментира Георги Първанов.

„С измъченото издигане на г-жа Бокова идва периодът на скрития саботаж. Не се колебая да използвам тази дума, защото нито за миг правителството, българската дипломация, в лицето на ключовите български представители, особено в Ню Йорк, не само че не си направи труда да подпомогне г-жа Бокова, а и препятстваше издигането и налагането на нейната кандидатура“, обясни Георги Първанов.

„Несъстоятелна е тезата за представянето на един или друг кандидат в тези няколко тура. Представянето е преди първия тур, преди първото гласуване. След представянето на г-жа Бокова тя беше на трето място, беше изявеният фаворит. От там нататък всичко е просто оценка за дипломатическите усилия, за националната дипломация“, допълни той. „Не може да си трети, първата жена, единственият, ключовият представител от Източна Европа и от там нататък започват неимоверните усилия на този невероятен министър без аналог в българската история, г-н Митов“, заяви Георги Първанов.