(Не)коалиция, сглобка - това не е управленска формула, би могло да бъде основа за управленска формула. Имам претенцията, че през годините съм правил различни коалиции и чисто партийни, и такива за управление. И знам, че това е в крайна сметка основата и предпоставката да се управлява добре, сигурно и перспективно. Това каза президентът на България (2002 г. - 2012 г.) Георги Първанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него ДПС са стабилен и предсказуем партньор: "Това го знаех още преди сегашната ситуация, изпитах го на гърба си. Знам, когато бяха тримата лидери - Царя, Станишев и Доган, колко трудно беше да се договори един или друг въпрос, но в крайна сметка, когато има разумни и мислещи хора, нещата се получават. Тримата имаха такива качества, особено Ахмед Доган, пък и Царя, разбира се. Стояха много стабилно. На тях можеше да се разчита."

"Не съм от хората, които са симпатизирали на Пеевски, аз не го познавам и беше време, когато неговите медии много грубо и агресивно са ме атакували, но това е минало. Сега не мога да отрека, че Пеевски стои относително стабилно. Той дава ясни послания, той заема позиции, които не можеш да отречеш, дори бих казал, че стои много по-добре от останалите лидери. Това сигурно не е много за хвалба, но трябва да го признаем", допълни Първанов.

Нещата в сектор "Енергетика" за него изглеждат зле.

"Вече поне 10 години нещата стоят драматично и в ядрената енергетика, където се лутаме и търсим решения, и в газовия сектор. Въглищните централи също, ние не следваме една последователна линия, която да отстояваме пред нашите европейски партньори. Ние искаме да сложим "Стоп" на руския газ и изобщо на руското енергийно присъствие в България. Няма да ги уплашим. Моето впечатление е, че руснаците успяват реализират добре своите енергийни продукти. Въпросът е, че ние можем да останем на сухо", подчерта президентът.

Той е категоричен, че България е трябвало да бъде лидер на Балканите.

"Президентът Буш го е казвал 2 пъти - и в Овалния кабинет, и тук в София. А сега ние сме някъде на опашката. Изолирани от всички. Поне 7-8 правителства са виновни да не стане "Белене", например. По същия начин нещата не се получиха и с "Южен поток", който се трансформира с "Турски поток" с всичките негативи", добави Георги Първанов.

Попитан дали има риск от фалит на "Булгартрансгаз" и "Булгаргаз", той отговори: "Рискът винаги съществува. Ние, както сме я подкарали, топим възможността да развиваме ядрена енергетика. Нещата с газовия сектор се топят и те. Да не говорим за въглищните централи. Ние трябваше да сме енергийният лидер на Балканите."

"Продаваме оборудването на АЕЦ "Белене" на една страна, която е много по-враждебна спрямо Русия. И са много по-назад в развитието на ядрената енергетика, отколкото ние. Ние можеше да продаваме енергетика на Сърбия, РСМ. И става дума за натягане на някои наши политици. Да си припомним как се спря проектът "Белене" през 2012 година", коментира още президентът.

Според Първанов ние не защитаваме личния си интерес.

"Когато през 2009 година имахме криза, аз предложих и тук в България, и в Брюксел да се отворят 3-и и 4-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Дори написах съответното писмо до председателството. И отговорът беше негативен", поясни той.

И е на мнение, че предстоящите избори няма да решат нищо перспективно, което е в полза на държавата: "Почти сигурен съм, че София ще бъде "червена". Крайно време е да падне "синята" крепост. Този път левицата е обединена и то около една много силна кандидатура - Ваня Григорова - човек, който е много добре подготвен. Не мога да разбера онези, които се опитат да натикат в ъгъла Григорова. Тя стои солидно и убедително, тя има своите идеи, тя има поведение на държавник."

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук