Изненади винаги трябва да има, като цяло това е един очакван кабинет – като състав и идейна основа. Това коментира президентът Георги Първанов.
„От гледна точка на структурата и взаимоотношенията в самата коалиция -  в предишната коалиция нямаше елементарни коалиционни отношения. Сега се залага на друг принцип – на консенсуса. Консенсус в изпълнителната власт - това няма да бъде работещо. Винаги има въпроси, по които премиерът трябва да се наложи. Този консенсус може да блокира правителството”, заяви бившият лидер на АБВ пред bTV.

„Със сигурност ще има една приемственост. Част от добрите министри на Борисов – Дончев, Горанов и Цецка Цачева – това може би ще са стълбовете на управлението. Мисля, че Екатерина Захариева ще продължи линията на Даниел Митов и ще надгражда тази на  Росен Плевнелиев”, посочи Първанов.

„Вътрешните работи също са рисково решение. Валентин Радев беше активен депутат, нелош министър, но в друго министерство. Не зная дали ще успее да се справи във вътрешните работи”, каза още той. 

Първанов коментира и скандала „ЦУМгейт”. Той изтъкна, че Сашо Дончев си е позволил публично да намеси името му. „Тезата му е, че аз и Путин сме искали да направим промени в ръководството на „Овъргаз”. Това е нелепо. 10 години убеждавам президента Путин  да премахнем посредниците. „Случвало се е да се чуе приказка за господин Дончев. Спомням си при една от срещите, един от домакините попита с чувство за хумор: „Абе, този не е ли някакъв жулик?“ Тогава не знаех тази руска дума и после направих справка. Тя значи просто мошеник. Това е оценката в Москва. Дончев има проблеми в Москва и то не от скоро. И сега се опитва да прехвърли вината на „здравата глава“", заяви той.

"Как си представяте да отида при Путин и да си говорим за член на някакъв борд", попита той. 
 
„В кабинета на Георги Гергов съм бил преди 15 години, когато сме били съпартийци. В тристранни формати не участвам”, отсече президентът Първанов. 


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!