ГЕРБ и Обединените патриоти са се договорили късно в събота кой какви министерства ще получи в кабинета "Борисов 3", съобщава "Стандарт". Разпределението ще залегне в анекс към коалиционното споразумение. Според постигнатата договорка Патриотите получават министерствата на отбраната, на икономиката, на екологията и на туризма.  
Един от четиримата вицепремиери също ще бъде техен представител. "Това съответства на съотношението между броя депутати на ГЕРБ и ОП", коментират източници от партията на Бойко Борисов. Имената на конкретните министри предстои да бъдат окончателно одобрени и съгласувани. 

Изненадата е, че от квотата на Патриотите министър на околната среда и водите се очаква да стане бившият седесар Нено Димов, който в момента е председател на неправителствената организация Институт за дясна политика. Димов беше главен секретар  и зам.-министър (1997-2001) в МОСВ по времето на кабинета "Костов", когато водеше преговорите по околна среда за членство в ЕС. След това участва в създаването на ДСБ, но през ноември 2007 г. напусна партията след критики към Иван Костов  За икономиката фаворит е бившият шеф на Агенцията за приватизация Емил Караниколов, който е от квотата на "Атака".

Очаквано военен министър ще бъде лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. В крайна сметка Патриотите няма да получат министерствата на енергетиката и на културата, за които имаха аспирации. Трети мандат като културен министър  ще подкара Вежди Рашидов. Така ще се изпълни желанието на Борисов задължително да има етнически турчин в кабинета.  "Няма да има големи изненади в състава на кабинета. Основните министри на ГЕРБ от предишния кабинет - ще останат на постовете си", допълниха запознати с коалиционните преговори.