Министър, който загуби доверието на партията си, ще бъде отзоваван. Това записаха в коалиционното споразумение бъдещите партньори ГЕРБ и Обединените патриоти, стана ясно след днешните тричасови преговори.
Имената на министрите от кабинета ще станат ясни на 4-ти сутринта, съобщиха още Владислав Горанов и Красимир Каракачанов.

Разговорите за персоналния състав на кабинета ще започнат след връчването на мандата, добави Каракачанов. През тези три часа двете политически сили уточнявали дума по дума коалиционното споразумение.

В него фигурира същата структура на кабинета, като сегашната - с 4-ма вицепремиери, най-вероятно по двама от всеки от субектите в коалицията, както и 17 министри и премиер, която Канал 3 съобщи още преди дни в предаването "Офанзива". Ресорите, по думите на Горанов, още не са уточнени. "Съотношението ще отчита тежестта на всяка от партиите в парламента, но това не значи ,че ще наложим формула върху администрацията", обясни спряганият отново за бъдещ финансов министър.

До момента е известно името само на премиера, коментира лидерът на ВМРО, който заедно с Горанов отрече да са обсъждали състава на правителството.

Затова пък са уточнили механизма, по който ще става отзоваването на министър - тежката дума ще има политическата сила, която го е излъчила, макар че ще се търси и мнението на премиера.

"Искаме да напишем един документ, който да е наистина устойчив. Поименният състав не е важен на правителството, дотолкова, доколкото сме записали в самото споразумение, че има механизъм и за номиниране, и за отзоваване на министри. Тоест, поименният състав ще е нещо, което последно ще се определи", обясни Горанов.

Коалиционният съвет пък ще се събира всеки път, когато е нужно, ако наложи и всеки ден, каза Каракачанов.
От думите му стана ясно къде все още няма разбирателство - Патриотите държат едно министерство да не се превръща в губерния на една партия и съответно, ако министърът е от Обединените патриоти, да има зам.-министър от ГЕРБ и обратно.
ГЕРБ обаче не споделят това становище.

"Този дебат се води, самият факт, че г-н Каракачанов не цитира общо решение, означава, че нямаме окончателно решение", каза по въпроса Горанов.