Две години без книжка и 2000 лева глоба грози всеки шофьор, който карака пил. Това са част от предложенията на ГЕРБ за законови промени в НК, а чрез тях и в закона за движението по пътищата.

От управляващата партия анонсираха поправките още през седмицата, като предвидиха завишаване на санкциите за дрогирани и пияни шофьори, ако предизвикат смърт или тежки и средни телесни повреди на пътя.

От ГЕРБ поясниха, че ще искат по-дълъг период за отнемане на книжката, ако бъде хванат водач пил зад волана, но тогава не поясниха за какъв срок.

Така ако бъдат спипани с алкохол в кръвта от 0,5 до 0,8 промила, то водачите ги грози 1 г. затвор и 1000 лева глоба. Досега те се разминаваха без книжки само за 6 месеца и с 500 лева санкция. Тези пък, които карат с над 0,8 до 1,2 промила в кръвта, ги грози да останат без книжка 2 г. и да платят 2000 лева.

При повторно нарушение глобите скачат двойно и стигат до 4000 лева. Ако водачът откаже да му бъде напрвен тест, може да се озове в затвора до 3 години, вместо досегашните 2 г. и да плати 3000 лева глоба, вместо 2000 лева.

От ГЕРБ внесоха поправките си в деловодството на НС в петък, като ден по-рано такива вече бяха внесени и от „Обединени патриоти“, и „Воля“. 

Първите искаха дрогираните водачи да работят в моргите, а от „Воля“ - да остават без книжки до живот, както и да се наказват със солени глоби, ако само ги хванат с алкохол и дрога в кръвта. НФСБ пък настояха да бъдат разгледани внесените от тях, още в края на май, предложения.

Сега освен анонсираните – от 2 до 8 г. затвор, а при тежки случаи и до 12 г., минимум 5 г. зад решетките при смърт на пътя и отрегистриране на колата межи 1 и 5 години, от ГЕРБ разширяват предложенията си.

Те вдигат санкциите и за пречинена смърт по непредпазливост, независимо дали водачът е пиян или трезвен. Така занпред санкцията ще е между 3 и 8 години, а при тежки случаи межде да стигне до 12 години.

ГЕРБ на свой ред също предлагат завишаване на глоби. Така, ако даден шофьор бъде хваната с 1,2 промила в кръвта, да го грози до 5 години затвор, вместо досегашните 3 г., а глобата да е до 1500 лева, вместо до 1000 лева.

При повторно нарушение пък да остане в ареста между 2 и 6 години, а глобата да е до 5000 лева. До 5 бона глоба и до 5 години затвор грозат и водачите, които карат кола след употреба на наркотици. Ако бъдат хванати повторно, санкцията скача двойно – до 10 000 лева.

Чрез НК се правят поправки и в закона за изтърпяване на наказанията, където се преджива строг режим и за умишлени престъпления, когато съдът е постановил принудително лечение зради алкохолна или наркотична зависимост.

В мотивите си от ГЕРБ дават статистика на МВР,  според която през 2017-та заявените материали за каране на кола след употреба на наркотици са 2742. През 2018-та те вече са 3271.

"Употребата на наркотици и алкохол са сред основните причини за катастрофи с голям брой жертви в България и Европа", пишат в мотивите си от ГЕРБ.  През последните години се забелязвало и трайна тенденция за увеличение на делата срещу водачи, карали МПС след употреба на наркотици. С 600 били повече осъдените за 2019-та в стравнение с 2017 г. В заключение от ГЕРБ изтъкват, че поправките целят постигане на превантивен ефект и по-голяма адекватност на наказанието спрямо резултата от деянието и неговата обществена опасност.

Какво още пише в мотивте на управляващата партията, вижете тук.