ГЕРБ са започнали сондажи за председател на 44-тия парламент. Въпреки очакванията, че постът може да бъде даден на коалиционни участници във властта, от ГЕРБ настояват отново Цецка Цачева да бие парламентарния звънец, пише "Труд".
Засега Цачева е извън Народното събрание, тъй като бе изместена от второ на четвърто място в плевенската листа заради преференциален вот. Очаквано, водачът на листата Ивайло Московски ще намери сигурно място и в правителството „Борисов 3“. Така Цецка Цачева ще влезе в парламента. Тъй като председател на НС се гласува преди състава на правителството, остава вариант от ГЕРБ да посочат парламентарен шеф, който след това да подаде оставка. А на негово място да бъде избрана Цачева.

Рокадата е възможна, но едва ли ще се случи, отбелязаха лаконично запознати. Без изненади към момента са част от имената на бъдещите министри на ГЕРБ – Владислав Горанов, Томислав Дончев, Лиляна Павлова, Николина Ангелкова, Вежди Рашидов. Точно Рашидов ще „отвори“ място в НС за друг важен юрист на ГЕРБ – Димитър Лазаров, който остана извън парламента заради преференция 11/11 на бившия пловдивски кмет Спас Гърневски. Почти сигурно е, че „Обединените патриоти“ ще получат Министерството на отбраната чрез Красимир Каракачанов. А Валери Симеонов е с реални шансове за вицепремиер.