Резултатите от изборите определиха ГЕРБ-СДС като първа политическа сила. Приемаме първото място не като успех, а като сложна задача, каза Тома Биков от трибуната. Той изтъкна два варианта за решаване на политическата криза.

"Настоящата форма не удоволетворява избирателите. Още в първия ден ние заявяваме готовност да водим смислен диалог с останалите парламентарни групи.

Възможностите за съставяне на правителство не са много. Едно евентуално редовно правителство трябва да се ползва с подкрепата на поне три парламентарни групи.

За нас има два възможни варианта.

Първият е правителство с подкрепата на максимално широк кръг политически сили. Трябва правителство, което е на споделената отговорност, и да има хоризонт от пълен управленски мандат от 4 години.

Няма да позволим да бъде превърнат в инструмент в задкулисни договорки и решаване на вътрешнопартийни проблеми.

Вторият е нови предсрочни паарламентарни избори. Ако формулата ни бъде отхвърлена, ние сме готови да поемем всички рискове. Отиването на такива е лош вариант на страната", каза Биков и подчерта, че ГЕРБ-СДС са готови да загърбят тясно партийния си интерес, но само ако видят, че имат истински партньори за това решение.