Изменение в Закона за вероизповеданията внася още днес в деловодството на Народното събрание ГЕРБ, обяви на брифинг лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Промяната предвижда отстрочка на дълговете на вероизповеданията до 10 години.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова добави, че се предлага в закона за вероизповеданията член, който гласи отсрочка. „За срока на отсрочване тече лихва. Изисква се предварително обезпечение. НАП ще издаде акта и ще следи как се изпълнява цялата процедура“.

На журналистически въпрос, Стоянова отговори, че в процедурата не е разписан какъв да е източникът на средствата, с които ще се погасяват тези дългове. „Тези пари, които ще дойдат от държавата са целеви и са за заплати и осигуровки, те не могат да се пренасочват. От тази процедура ще се възползват всички вероизповедания, които имат подобен проблем“.

Няма опрощаване на натрупаните задължения към 31.12.2018 г., изтъкна Цветанов. С изменението имамите ще получат спрените заплати и осигуровки и няма да има напрежение, изтъкна той.