„През последните дни слушам политическото клише - юридическа реформа. Според оценката на прокуратурата това не е юридическа реформа, а юридическа катастрофа, за която цената ще платят българските граждани, какво обикновено.

Тези законопроекти не реформират, а унищожават нещо работещо”. Това заяви главният прокурор Иван Гешев преди изслушване в правната комисия.

Според него с предложените законопроекти ще се стигне до застрашаване на защитаваните свидетели, предава Нова тв.

„Ще използвам житейския термин - смачкване на най-важните дела в държавата - фактически и практически. Говоря за дела срещу лица, които медиите наричат, олигарси. Срещу организираната престъпност, свързана с убийства, изнасилвания, телесни повреди, телефонни измами и какво ли още не”, предупреди обвинител номер едно.

Закриването на Спецсъда и Спецпрокуратурата, които се предлагат през промени в Закона за съдебната власт, както и прехвърлянето на Бюрото за защита на свидетелите от главния прокурор към Министерството на правосъдието, ще доведе до ниска ефективност на прокуратурата и бум на престъпността, както беше през 90-те годни. 

Според Гешев тези законопроекти не реформират, а унищожават нещо работещо. "Резултатът ще доведе до смачкване на най-важните дела в държавата, дела срещу олигарси, срещу организираната престъпност – убийства, телесни повреди, изнасилвания и какво ли още не. Ако това е реформа, аз не я разбирам", коментира той.

Той попита какво ще стане с делата срещу Арабаджиеви, Бобокови, Баневи. „Делата за телефонни измами, за убийства, за изнасилвания – никой не може да каже откъде ще започнат”, добави Гешев и предупреди, че европейска реакция ще има.

Пред журналисти в парламента главният прокурор каза още, че явно в държавата най-важното е да се закрие един съд и да се застраши сигурността на защитените свидетели.

На заседанието си днес правната комисия в НС прави пореден опит да гласува текстове, свързани със закриването на спецмагистратурите и преместването на бюрото за защита.



ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!