Министър-председателят Димитър Главчев заяви, че възникват нови и нови пожари у нас, но се вземат мерки. "Хората, които са на терен, военнослужещи, доброволци, проявяват героизъм. Полагат всички усилия да бъде ограничен пожарът в най-кратко време", каза премиерът.

Главчев коментира и исканията за оставка.

"Моята оставка не е проблем, все пак цинично ми звучи, на фона на усилията, които полагат всички на терен. Бързо се справят, на хората им се струва, че бавно се случват нещата, но по-бързо от това няма как. Това са хората, с които разполагаме и те действат веднага. В политически нападки няма да вляза", каза той. 



"Призовавам политиците да излязат от помещенията с климатиците и да дойдат да видят за какво става въпрос", заяви премиерът. По думите му най-важното е, че няма човешки жертви. Според него навсякъде службите действат адекватно. 



Главчев каза, че държавата разполага с необходимата техника, купена досега. "Не мисля, че служебното правителство може да бъде обвинявано с техниката, с която разполага. Ние бяхме избрани за да проведем честни и прозрачни избори, а се справяме с доста по-различни неща", каза той.

Вътрешният министър Калин Стоянов заяви, че предстоят високи температури следобед. Ситуацията може да се усложни, но за момента екипите се справят. "Само и единствено с хеликоптери пожар не може да бъде потушен", каза той.