Димитър Главчев, ГЕРБ: Показали сме, че умеем да губим
Той направи аналогия с 2013 година, но посочи, че управлението е изкарало пълния си мандат

„ГЕРБ е показал, че умее да губи“, това заяви Димитър Главчев от ГЕРБ в коментар на резултатите от парламентарните избори.

Той направи аналогия с 2013 година, но посочи, че управлението е изкарало пълния си мандат. „Пет пъти победители на изборите“, каза още Главчев пред Дарик.

„Смятам, че сме показали, че умеем да губим, дори ако се върнем към 2013 г. Тогава пак бяхме първа политическа сила, но стана известно управлението и правителството като „управление на златния пръст“. 

Сега е по-различно - изборите са след протести през миналото лято. Ние изкарахме целия си мандат и показахме, че можем да управляваме и цял мандат, какъвто е духът на Конституцията.

 След това наше управление отчетохме, че сме допускали грешки. Явихме се на избори и отново спечелихме - 5 пъти подред. Имаме спад в гласовете, но основните ни опоненти имат още по-голям спад“, заяви той. 

Той направи анализ и на успехите на управлението на ГЕРБ.

Бе коментиран и въпросът защо в момента партията е в такава изолация в парламента. 

„Това е не толкова наш, колкото техен проблем. В парламента са излъчени партии, които трябва да поддържат някакъв диалог. Смисълът на парламента е да има управляващи и опозиция, но дори да си с много голямо мнозинство, при предложение за промяна в Конституцията се събират 27 подписа - това е несериозно“, коментира Димитър Главчев.

Според него трябва да се дискутират промени в Конституцията, да се стартира политически дебат по въпроса има ли нужда от такава промяна.

„Някои от промените, които се искат, няма как да станат само с промени в Конституцията - говоря за мястото на главния прокурор. Това е основен дебат. За да се промени мястото на главния прокурор се изисква промяна на формата на управление, за което се изисква Велико народно събрание. Същото важи и за броя на народните представители“, каза Главчев. 

„Сериозно беше представянето на проектокабинета, ние сме отговорни пред нашите избиратели - близо 840 хил. български граждани. Отговорни и в традициите на Конституцията подходихме към този наш ангажимент“, допълни Главчев.

„Има доста знаци, че партиите в Народното събрание се готвят за нови избори“, анализира той ситуацията в пленарната зала. „Те нямат намерение да поемат своята отговорност за управлението“, смята Главчев.

Целия разговор на Димитър Главчев може да чуете във видеото.