Разговори не сме водили, но ни показаха готовността на многонационалната бригада да отблъсне атака на предполагаем враг, който атакува територията на страната. Самият характер на това, на което присъстваме, показва самия характер на НАТО, че НАТО е защитен блок, а не агресивен.

Това коментира служебният премиер Димитър Главчев, който присъства на статичен показ на въоръжение и техника от формированията от Многонационалната бойна група в деня за високопоставени гости на командно-щабното учение.

То се провежда на учебен полигон „Ново село“ и се ръководи от щаба на италианската бригада „Ариете“, с участието на Многонационалната бойна група.

На събитието присъстваха министърът на отбраната Атанас Запрянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Главчев припомни, че на срещата на върха във Вашингтон е било заявено, че НАТО ще защитава всеки сантиметър от територията на всеки един от съюзниците от пакта.

Равносметка за изборите 

Той заяви, още, че служебното правителство е успяло да се справи с организацията на изборите.

„При експедиция бяха проверени в последната седмица над 3500 машини. На предишните избори бяха проверени над 660, а преди тези два избора, за всичките видове избори са били проверени общо под 100 машини. Можете да направите сравнение“, каза той.

„Купеният вот всички знаят, че е илюзия, че няма купен вот. Но мисля, че и там противодействахме в рамките на закона. На нас нищо друго не ни остава“, подчерта той.

„Не чух някакви много стряскащи факти по повод провеждането на изборите. Въпросът е наистина да се преодолее схващането в българските избиратели, че дават гласа си, който не знаят къде отиват. Заедно с ЦИК мисля, че във взаимодействие постигнахме добър резултат. Чакаме да кажем какво ще кажат участниците в изборите“, добави той.

Главчев изтъкна, че няма как да коментира дали ще има стабилно правителство. „Аз само мога да изразя надежда, моя и на много хора, на участниците в процеса и на българските граждани, че ще положат всички усилия политическите сили да формират редовно и стабилно правителство“, каза той.

На въпроса дали е готов отново да е премиер, той отговори: „Към момента няма такава хипотеза. Много е далечна. Аз се надявам да не се стига до нея“.