С Гълъб Донев не са водени разговори отново да бъде министър-председател в служебен кабинет, назначен от президента. 

"Аз съм изключително отговорен към работата, която върша за това да работи Министерският съвет в екип, да решава най-наболелите проблеми на българските граждани, развитието на България.

Факт е и днешното събитие – ние предложихме една стратегия за развитие на електроенергийния сектор с един хоризонт от 30 години. Така че, не ни е страх от важните решения, но освен важните и стратегически решения, решаваме и ежедневните проблеми на българските граждани", коментира Донев, цитиран от БТА.

На 16.01 президентът Румен Радев връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на председателя на парламентарната група на „БСП за България“. Съгласно Конституцията, ако и третата партия не успее да сформира кабинет, държавният глава трябва да разпусне Народното събрание, да насрочи нови избори и да назначи служебно правителство.

Изборът, който направи президентът, е максимално възможният избор за третия мандат в настоящата ситуация, каза служебният премиер пред журналисти след форума „Българската енергетика – Стратегия 2023 – 2053“, организиран от Министерството на енергетиката.

Ако трябва да дам оценка на избора на президента, разбира се, че той е направил своите анализи и своите задълбочени проучвания. Знаете политическата обстановка от последните дни каква беше, знаете за разкритията по отношение на една структура за криптовалута. Знаете, че има говорения за участие на лица от политическите среди, съответно финансиране. Така че, изборът, който направи президентът, е максимално възможният избор за третия мандат в настоящата ситуация, каза Гълъб Донев.

Относно разследването на криптобанката Nexo премиерът каза, че служебното правителство не е разследващ орган. Аз лично нямам информация за това някои от правителствата на държавите, които участват в разследването на случая, да са поискали информация от страна на правителството. Но това не означава, че правоохранителните органи не са получавали такива запитвания, каза служебният премиер. По думите му прокуратурата и МВР работят активно по случая. 

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук