„На 5 април Весела Чернева, съветник на Кирил Петков, изпрати нова рамкова позиция, която по-скоро променя националната позиция и изключва договора за приятелство и добросъседство с РС Македония от 2017 г.“

Това заяви по време на изслушване в Народното събрание министърът на външните работи Теодора Генчовска. След дълги спорове трябва ли заседанието да е открито или закрито, все пак изслушването се излъчва за широката публика.

„Предупредихме всички членове на КСНС какво ще се случи и то се случи. Първото ми изречение към министъра на РС Македония беше – контактувайте само с мен. Това не се случи. Те продължиха да търсят пробив“, обясни министърката в оставка.

Хронологията днес:

Малко по-рано, парламентът прие предложението на ИТН като първа точка от днешния дневен ред да бъде изслушване на Теодора Генчовска на закрито заседание, която да огласи паметни записки от разговори на премиера Кирил Петков по темата Северна Македония с дипломати и чиновници от Брюксел и дали е водил двойна външна политика.

Квесторите затвориха залата, преди това депутатите си оставиха телефоните.

5 минути по-късно председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров заяви пред журналисти, че предлагат заседанието да бъде открито, за да могат всички български граждани да научат истината по темата РСМ.

Това предизвика спор между народните представители. От опозицията разкритикуваха управляващите, че не допускат заседанието да е закрито, за да не позволят на Генчовска да изнесе секретни данни.

Според Радомир Чолаков от ГЕРБ в тази секретна информация биха могли да се съдържат данни за извършено престъпление.

Лидерът на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова определи случващото се като "политическа шизофрения", след като има гласувано решение за открито изслушване на Генчовска, но квесторите не пускат журналистите. Тя заяви, че мнозинството се опитва чрез процедурни хватки да не допусне изслушване на външния министър, въпреки приетата точка тя да говори в пленарната зала. Разрази се скандал. Депутатите излязоха в почивка.

В началото на днешното заседание депутатите приеха искането на ИТН като първа точка да изслушат на закрито заседание външният министър Теодора Генчовска по темата Северна Македония. Председателят на парламента Никола Минчев нареди външните лица да напуснат и да спре излъчването на живо, включително в сайта на НС.

При закрити врата външният министър в оставка Теодора Генчовска ще бъде изслушана за външната политика на държавата по ветото върху преговорите на Скопие за членство в ЕС. Тя ще изнесе пред депутатите информация за тайните срещи на премиера Кирил Петков и ще покаже секретните грами за водени разговори по темата.

„В тази секретна грама, дето ще я чете, плюс другите документи, дали пък вътре някой европейски комисар не разказва какво му е казал Кирил Петков какво мисли да прави“, коментира Тошко Йорданов. И попита: "Дали това не е национално предателство? Ако не е, защо ни спират да направим такова скрито заседание?"