Отношението на ПП-ДБ към приемането на еврото никога не е било категорично. Ако си спомним първите действия през 2021 г. на Кирил Петков и Асен Василев като служебни министри, те тогава пропуснаха един огромен шанс България да се движи в пакет с Хърватия – нещо, което бяхме постигнали и извоювали през 2020 г.“

Това каза в студиото на Euronews PrimeTime бившият министър на финансите Владислав Горанов от ГЕРБ.

Ако не успеем да покрием критерия за инфлация, няма кой да направи компромис с приемането ни в еврозоната.

Владислав Горанов, бивши министър на финансите

„След теча на информация никой повече няма да си позволи да води неформални разговори с България относно компромиси“, смята Горанов, визирайки изтеклия запис от партийното събрание на ПП, в което Кирил Петков коментира свой неформален разговор с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен относно присъединяването на България към еврозоната.

Ние с инфлацията сме далеч – у нас е близо двойно по-висока спрямо тази в ЕС, посочи бившият финансов министър.

Всяка година, в която сме пропуснали да сме по-интегрирани и по-успешна част от ЕС, е загубено време за всеки български гражданин

Владислав Горанов, бивши министър на финансите

„Във всички моменти, когато фискалната политика е зависила от ПП-ДБ, те са провеждали проинфлационна политика“, смята Горанов.

„Числата показват, че трудно до лятото на 2024 г. ще покрием критерия за инфлация“, отбеляза бившият финансов министър.

По думите на Горанов приемането на Закона за БНБ е техническа задача, изпълнението на която е въпрос на време.

„Тази ос на напрежение между президентството от една страна и законодателната и изпълнителната власт от друга, ще продължава може би, докато Румен Радев е президент. Той има свое отношение към изпълнителната власт, иска да бъде най-малкото коректив“, коментира още той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук