Социалните мрежи продължават да са като питящ вулкан след отказа на македонския премиер Зоран Заев да подпише договора за добросъседство с България. По този въпрос група граждани попитаха вицепремиера Валери Симеонов за позицията му по горещата тема.
Ето и въпросите, които те му отправят:

1. ВМРО-ДПМНЕ постави пет искания за подкрепа на договора с България, сред които Македония да си запази правото да се грижи за македонското малцинство в Пиринска Македония, съгласно чл. 49 от конституцията си.
 Какво е вашето мнение?

2. Партията на Никола Груевски поиска ясна диференциация на общата и отделната история. До къде се простира общата история на двете страни според Вас.?

3. Как ще коментирате искането на ВМРО-ДПМНЕ   за договор, който "да гарантира взаимно уважение на двата народа, взаимно признаване на двете държави и на двете култури". смятате ли, че има два народа с две култури и че нас трябва да ни признае Македония?


4. В Македония се твърди, че договора за приятелство съдържа само задължение за Македония и права за България, Вашият коментар.


5. Вчера част от македонските дружества в Австралия поискаха България да заплати репарации за окупацията на Македония от 1941-1944 г., гражданско движение Прераждане в Охрид заплаши с блокада на пътища ако се стигне до подписване на договор с България, а движение ГРОМ поиска референдум за договора, заедно с местните избори през октомври. Какъв трябва да бъде българският отговор.


6. Смятате ли, че зад партията на Груевски към момента стоят сръбски и руски интереси, които не искат да допуснат сближаване между България и Македония.


7. Каква трябва да бъде политиката на българското коалиционно правителство, с присъствие на патриоти в него, спрямо Македония, докъде трябва да стигат компромисите.
8. Какво ще направите, ако правителството подпише договор, с който да се ангажира с македонски език, македонски народи  т.нар. македонско малцинство.Ще се оттеглите ли от правителството?