Скандал с предлаганото ново име на Република Македония забърка агенцията Ройтерс, съобщила, че правителството на Зоран Заев е предложило на Гърция 4 варианта за името с географски наименования - Република Северна Македония, Република Горна Македония, Република Вардарска Македония и Република Македония (Скопие).

Македонското правителство опроверга информацията на агенция Ройтерс, която се позова на интервю на Зоран Заев. Властите в Скопие обявиха, че става дума за погрешна интерпретация – тези предложения наистина съществуват, но те не са предложения на Република Македония.

"Македонската и световната общественост са наясно, че това са предложения на международния посредник Матю Нимиц, който води преговорите между Република Македония и Гърция под егидата на ООН“, подчертаха от Скопие.

Премиерът Зоран Заев заяви пред британския вестник "Файненшъл Таймс", че може да приеме "географско определение" в името на Македония - като "нова", "горна" или "северна“, за да бъде постигнат компромис с Атина, но настоя, че новото име трябва да "зачита достойнството" на страната му.

Според Заев спорът може да бъде решен преди срещата на върха на НАТО през месец юли тази година в Брюксел. "Аз съм оптимист. Знам, че е много трудно, но ще бъде по-добре и за двете държави, да намерим решение колкото е възможно по-бързо", подчертава Заев и пояснява, че не е необходима промяна на Конституцията за постигане на споразумение.

"Сега има ново искане от страна на Гърция - да направим промени в Конституцията. Но Конституцията е правилник за вътрешна употреба, тя няма никакви отражения извън страната. При всички положения промяната в Конституцията няма да дава окончателни гаранции, защото някое следващо правителство, може да направи други промени" казва още Зоран Заев.

Македонският премиер смята, че присъединяването на страната към НАТО трябва да стане, въпреки съпротивата на Руската федерация.

"Русия не е против членството ни в ЕС, но не гледа положително на присъединяването ни към НАТО. Ние имаме добри отношения с Русия. Те обаче трябва да са наясно, че за нашата страна, няма друга алтернатива освен членството ни в ЕС и НАТО", подчертава Зоран Заев пред британското издание.

Спорът с Гърция за името изкара на улиците на Скопие няколко хиляди протестиращи снощи, които призоваха управляващите да се оттеглят от преговорите с Атина.  

Те организираха мирно шествие от главната православна църква в Скопие покрай офиса на Европейския съюз, скандирайки "Македония! Македония! " и развявайки национални знамена. По време на марша бе изгорено гръцко знаме.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!