Унищожителен скандал разтърсва новото правителство на Герджиков и заплашва да ни злепостави в цяла Европа. Стана ясно, че в правителството на професора влиза скандална близка на директора на ДФ "Земеделие" Румен Порожанов.
Директорът на Управляващия орган на Оперативна програма “Околна среда” при нейното замразяване в края на 2013 г. Малина Крумова е бъдещият служебен министър по еврофондовете. В мандата на втория кабинет “Борисов” Крумова е директор на Дирекция “Централно координационно звено”, съобщава БГНЕС.

Възстановяването на плащанията от ЕК става възможно година по-късно, едва след като България плаща над 100 милиона евро глоба под формата на “плоска” финансова корекция на цялата програма. Платените средства са за сметка на държавния бюджет.

В края на 2013 г., когато Европейската комисия замразява разплащанията по Оперативна програма “Околна среда” заради нарушения при обществени поръчки в периода 2010-2013 г., когато именно Крумова е началник. 
Тя отрича като директор на Управляващия орган да носи отговорност за допуснатите пропуски. Малко преди да бъде уволнена от тогавашния министър на околната среда Искра Михайлова, шефката на ОПОС все пак напуска МОСВ. От началото на 2014 г. до август месец същата година е съветник по европейските фондове към парламентарната група на ГЕРБ.

Крумова се връща в изпълнителната власт в мандата на втория служебен кабинет на Росен Плевнелиев като съветник на вицепремиера по еврофондовете Илиана Цанова. След като Томислав Дончев отново поема ресор “Управление на средствата от ЕС” във втория мандат на Бойко Борисов Крумова става първоначално директор на Дирекция “Системи за управление на средствата от ЕС”, а по-късно е назначена за и.д. директор на Дирекция “Централно координационно звено” на МС. Към настоящия момент Крумова вече е титуляр на основния орган за управление на средствата от ЕС.

Три години след началото на програмния период 2014-2020 година нивото на усвояемост на средствата от ЕС, което страната ни е постигнала възлиза на 7,55% или 1,337 млрд. лв., при бюджет от над 17 млрд. лв.
В края на миналата седмица депутати от БСП предупредиха, че европейското финансиране на България може да бъде изцяло спряно в предстоящите месеци на 2017 г. заради неизпълнението на 12 от общо 45 предварителни условия. Изпълнението на условията е трябвало да стане до 31 декември 2016 г. От ГЕРБ отрекоха за риск от спиране на еврофондове, а ресорният вицепремиер в оставка Томислав Дончев все пак допусна, че това е възможно, ако не се осигури приемственост в управлението на евросредствата. 
 


Не закъсняха и политическите реакции. Председателят на "Еколгалсност" обяви, че Крумова е човек на Иво Прокопиев, с което хората на олигарха в кабинета стават двама - след министъра на образованието проф. Денков.
"Преди три години Екогласност поиска оставката на тази скандална личност Малина Крумова заради огромни нарушения в ръководената от нея Оперативна програма „Околна среда”. Ние се базирахме на информация, която дойде от ЕК - тогава се извърши една безпрецедентна проверка и един безпрецедентен акт, с който се спря финансирането от ЕК", коментира Георгиев.

"Малина Крумова е типичен пример за соросоидство в българската политика. Това е не само скандал, ако тя бъде утвърдена – ще бъде повече от скандал! Аз като представител на първата и автентична правозащитна организация в България, не само се възмущавам, аз протестирам! Протестирам, защото дълги години в Министерството на околната среда – а тя е протеже на предишната министърка Нона Караджова, протеже е и на сегашната Ивелина Василева, - тогава благодарение на протекцията на Малина Крумова във Висшия управителен съвет на МОСВ беше привлечена цялата тая тайфа Прокопиевци разни – Томабелевци, Ковачеви, и техните съпруги, техните баджанаци, и въобще цялата тая група, наречена „зелени”. И те определяха правила във Висшия експертен съвет, които удовлетворяваха само тях. В резултат бяха източени около 40 милиона евро. + СХ3: Само преди месец ние спряхме една скандална поръчка за 11 милиона евро. В дъното на всичките тези злоупотреби с евпорейските фондове стои Малина Крумова. И сега да я назначат за министър по еврофондовете – все едно да вкараш вълка в кошарата! Това означава, че хората на Прокопиев, които са направили безумия в областта на околната среда, ще продължават", коментира Георгиев.