Настоящата ситуация с толкова малко заразени е принос на тези, които за година и повече успяха да променят здравната система и това предизвикателство да намери добра медицинска грижа. Това е резултат от успешното управление на кризата на ГЕРБ и "Обединени патриоти". Това заяви д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ пред bTV. 

"Има желаещи да се ваксинират с всички ваксини. Граждани се прибират от чужбина, за да се ваксинират тук", допълни тя. 

"Отчитаме високата смъртност като грешка. От една страна не знаехме нищо за заболяването, а от друга страна имаме и висок показател за смъртност", прекъсна я проф. Георги Михайлов от БСП. 



"Аз като слушам д-р Дариткова се сещам за една песен на Ицо Хазарта. Там добре е синтезирано всичко. Хубаво е, че излизаме от пандемията и излизаме от кризата. Важното е, че днес излезе Доклада на центъра по обществено здраве и е направила анализ на смъртността през тази година", допълни той. 

"Има три причини за смъртността - първото е, че са вземани предимно политически, а не медицински решения", каза още кандидат-депутатът на БСП. 

Скандалът между него и представителката на ГЕРБ се разрази още повече.

"Къде открихте доклада, проф. Михайлов?", прекъсна го д-р Дариткова. 



"Поинтересувах се и го прочетох. Никой не ми го е дал персонално. Трябва ли да се караме за това", заяви той през нея. 

"Виждам някаква специална връзка с това правителство на БСП", захапа го Дариткова.  

Той игнорира думите й и продължи: "Второто обяснение е, че системата ни не е добра. Третата причина е, че в действително в България трябва да се направят много промени в здравеопазването - прекалено голям брой болници, много легла, прекалено много хоспитализации. Аз ви показвам каква е здравната ви система, която управлявате толкова години." 

"Знаете ли защо излезе днес този доклад? Защото не са изплатени парите на медиците. Трябва да събуди страх", обясни д-р Дариткова. 



"Като лекар не обичам бомбастични фрази. Имаше сериозни проблеми от самото начало. Единственото правилно, което каза г-жа Дариткова е, че не познавахме вируса. Цялата общност се оглеждаше в тази инфекция", проф. Михайлов. 

Дариткова е категорична, че трябва здравна реформа у нас. 

"Искам да кажа, че днес прерових всички сайтове и единственият начин да намеря Доклада беше в един информационен сайт. Искам да подчертая, че е важно да се анализира ситуацията", допълни д-р Дариткова. 

"Вие сте извън реалния свят с твърденията си. Вие сте доста далече. 15 минути слушаме, че Докладът не е верен, някой трябва да се ваксинира пред всички. Слушаме само д-р Дариткова. Не е балансирано предаването. 



"В първоначалния план бяха изпуснати хората, които загиваха от инфекцията и служебното правителство не е виновно за това", каза проф. Михайлов.  

"Не съм вменявала вина на никого. Здравна реформа се прави с дългосрочна с визия. Ще го направите, ако не подменяте волята на българските избиратели. Смятам категорично, че гражданите могат да се запознаят с програмите и да преценят на кого да имат доверие. Не сме съгласни с апокалиптичните изказвания и коментари", завърши Дариткова. 

През цялото време водещата на предаването Цветанка Ризова се опитваше да намали страстите между гостите й, но безуспешно.