Всяка трудна ситуация прави коалицията по-силна“. Това заяви кандидатът за управител на БНБ от „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров в „Тази неделя“ по повод двубоят му за поста в представителя на коалиционния му партньор Любомир Каримански от ИТН.

От една страна Гюров се съгласи с позицията на Христо Иванов от „Демократична България“, че е било добре да има обща кандидатура на коалицията и „ние положихме усилия в това направление“.

„Имахме дискусия също в пленарна зала, в която продължаваме промяната. Искахме удължаване на времето за номинации и повече време за консултации, както с коалицията, така и с опозиционните партии. За съжаление, не бяхме подкрепени в тези наши усилия“, каза Гюров.

От друга страна той заяви, че е хубаво, че има двама кандидати, защото това говори, че няма политически сделки.

„Мисля, че е много положително, че всъщност в тази надпревара има двама кандидати, които са подготвени за позицията и те представляват много различни профили. С оглед на своето професионално минало с оглед на профила, който представят като идеи за бъдещо развитие на банката, така че народните представители ще могат да направят един избор, базиран върху открити принципи, които са дискутирани с всички парламентарни групи“, каза Гюров.

ГЕРБ атакуваха образователната степен на кандидата на ПП за шеф на БНБ
 

Кандидатът на „Продължаваме промяната“ заяви, че е изпратил „покани към абсолютно всички парламентарно представени групи с желание да се видим, да проведем разговор, да представят своите виждания и идеи за развитието на БНБ“.

Гюров е категоричен, че няма да влиза в договорки за своя избор на поста.

Ако бъде избран г-н Каримански, му пожелавам успех, заяви още кандидатът на ПП.

Андрей Гюров отвърна на ГЕРБ: Имам диплома, тя е от Виенския университет

Гюров определи скандала с дипломата му като координирана акция и сценарий. Има изискване за регистрация на дипломата за достъп до трудовия пазар извън учебни заведения. Ако бъда избран за шеф на БНБ, цялата техническа процедура ще бъде спазена, увери той.

И повтори: Всеки може да провери дисертацията ми в регистрите на Виенския университет. А официалната разработка не била публикувана от бързане, недоглеждане и било техническа грешка. Гюров благодари, че въпросът е бил повдигнат, за да се изчисти.