Радан Кънев се опитва да ограничи правата на хората с искането си да не се даде на турците да гласуват на изборите ни. Ограничаването на права, защото живееш тука или там не е най-доброто. Това заяви в ефира на Нова телевизия бившият социален министър Ивайло Калфин.
"Бавим се с кандидата за президент не по наша вина. Ние започнахме с тезата, че ГЕРБ имат кандидат и който и да е той ще бъде силен и фаворит. За да бъде победен, според нас, трябва да имаме кандидат, представен от максимално много формации. От БСП ни казаха, че искат да изчакат малко. Сега чакаме да минат номинациите им. Там обаче се насърчава изявяването на партийните кандидати. Това няма как да стане, няма да подкрепим Татяна Дончева. Рейтингът, който уж на нея й е висок, не се пренася и на реалните изборни резултати, мога да ви го кажа от опит" с усмивка заяви Калфин.
 
"Искаме кандидат , който не е избран от някое партийно ръковоство. Имаме идеи за по-широко скроени кандидати, не само наши членове, но ме е страх, че това, което ще видим отсреща, ще бъде да подкрепим партийния кандидат на БСП. Това значи, че всъщност в тази партия няма промяна от времето на Миков. Така не се печелят избори срещу силен кандидат. Трябва да има обединение и общ фронт. Аз имам много високи критерии за президентстката институция" отсече Калфин.
 
"Имаме различни варианти, включително Георги Първанов, който има два успешни мандата, включително и моя милост", сподели бившият министър. Той коментира и евентуалната кандидатура на Стефан Данаилов. "Аз работех с Ламбо, ако БСП го издигнат, ще видим довършен този негов подем".
 
"В България трябва човек да се научи да се отнася с уважение към партьора си. Вероятността по скалата от 1 до 10 да има кандидат-президентска двойка между мен и Първанов е около 0", отсече Калфин.