Дълговете ни са дългове за наваксване. Закъснели сме с 10 години да инвестираме в тази страна. Това е бюджет за растежа и няма растеж без инвестиции. Парите отиват за инфраструктури, хора и програми. Това каза министърът на иновациите Даниел Лорер в "Лице в лице" по bTV.

"Не сме замислили необятно строителство, а наваксващо - такова, което не се е случило в последните 10 години. Ще дадем над милиард за пътища, за да може и общините да имат нормални пътища", обясни още той. 

"Никой в България не е забравен, нито битовите потребители, нито небитовите. На всяко заседание мислим как да оправим тази криза. Специално за общините всички знаем, че изразходването на средства не е оптимално и за нас е много важно да разберат, че разходването на средства ще стане с контрол и никой няма да остане с незагасени лампи", каза Лорер по темата с режима на тока в редица общини. 

Той обясни, че няма ден, в който правителството да не коментира здравеопазването в страната. 

"Това е едно тежко наследство и знаете, че министър Сербезова веднага назначи проверка по случая във Враца. Министър-председателят следи нещата. Ние всички сме граждани тук и сме изпитвали недъзите на здравеопазването у нас. Липсват хеликоптери, които да помогнат и да няма такова дълго чакане. Трябва да се промени начинът, по който се управляват болниците. Създаваме детска болница, в бюджета е", разкри той. 

Министър Лорер коментира и темата "Северна Македония" и предстоящото му посещение с работна група в Скопие. 

Припомняме, че президентът Радев заяви, че има надежда кабинетът да не се изкушава от насадения управленски модел спрямо Северна Македония. 

"Нашите посещения не са прибързани, а много закъснели. Ние намерихме диалога със Северна Македония в точка на замръзване. Замеряхме се и не се разбирахме. Моето посещение се случи по програмата, която изградихме. Председателството беше уговорено дни преди това. Искаме да видим резултати, защото националният интерес на България не е само да сме богата и социална страна, но и да сме заобиколени от такива съседи", обясни още той. 

"Външната политика на България се определя от МС, който работи заедно с НС. Там министър-председателят и министрите ходят почти всеки ден. Положението с "Булгаргаз" не трябва да изненадва никого. Сменихме борда на ББР, за да не раздават заеми на познати компании и банката заработи. Много от решенията в "Булгаргаз" са били в ущърб на хората", каза още Лорер. 

"КЕВР е в обект на анализ. Оставката на Цацаров също е факт", допълни министърът на иновациите. 

"Македонските институции са структурирани подобно на нашите. Колегите от Северна Македония са заинтересовани от развитието на България. Там ние сме голямата икономика и желаният инвеститор. Имаме големи инвестиции в банковата система и ИТ сектора. България е желан партньор, въпреки замръзналите ни отношения", обясни още той. 

"Постигнахме споразумение за прозрачност. За да няма спекулации дали има инвестиции от България в Северна Македония или обратното и всеки, който се почувства дискриминиран ще може да подаде сигнал, който ще се види на най-високо дипломатическо ниво", разкри той. 

Лорер проговори и за осемте милиарда лева, които ще управляват той и съпругата му. 

"Милиардите са 6 и корупционен риск няма. Ние трябва да съберем инвестициите и иновациите, така че когато бизнесът реши, че иска да прави иновации, трябва да знае, че има място с ясна политика, което може да им помогне. Г-н Цацаров е добре, че има възгледи за борба с корупцията. Функцията на жена ми е координация, но тя не е шеф на кабинет. Има европейски държави, в които всички европейски средства се управляват на едно място", каза той.