България ще наложи вето на ембаргото за руски петрол, ако не получи двугодишна отсрочка. Европейската комисия определи ембаргото като част от пакета си с най-тежки санкции срещу Русия заради конфликта в Украйна. 

"Това е правилният подход, съгласен съм с финансовия министър Василев. Ако може да отсрочим това отказване от русия петрол, това ще има положителен ефект върху цените и българската икономика. Ще имаме преференция спрямо останалата част от ЕС. За България ЕК не е много склонна да направи компромис, но тук е мястото на дипломацията", коментира икономистът Стоян Панчев пред Bulgaria ON AIR.

Според него по-важно би било Русия да бъде ограничена в износа на нефт, ако се търси икономически удар срещу нея.

"Има варианти да се търсят заобикаляния и да се извършва контрабанда. Подобни санкции срещу Иран показват, че може и да няма особено голям икономически ефект. Във времето пазари може би ще бъдат намерени", посочи Панчев в студиото на "България сутрин".

По думите му при петролно ембарго е трудно да бъде прогнозирано с колко ще поскъпнат горивата. Има прогноза барел петрол да се търгува за 180 долара, което е поскъпване с 80 долара.

Ако се получи сериозно намаляване на акциза, може да се окаже, че няма да има увеличение на цената, допусна икономистът. Той очаква поне 30-40% скок на суровината, ако цяла Европа реши да се откаже от руския нефт. 

Инфлацията и компенсациите за бизнеса

"Каквото и да направим в България, то няма да спре инфлацията, няма да реши проблема. Може временно да облекчи състоянието на някого в страната. За да се спре инфлацията, трябва да има затягане на паричните политики - вдигане на лихвите от централните банки и свиване на покупката на активи", обясни Панчев.

За икономиста е сигурно, че цените няма да спаднат, но ще бъде намален темпът на ръста им. Неминуемо ще имаме някаква форма на рецесия и свиване на икономиката, изтъкна той.

Панчев е на мнение, че не е изчистена кашата с компенсациите за бизнеса. Той се съмнява кабинетът да успее да удовлетвори исканията на различните браншови организации, които протестират. Икономистът очаква да пострада капиталовата програма в държавния бюджет - част от парите за инвестиции да бъдат пренасочени в харчене за други програми.

"Да кажем, че май е ясен, но по-дългосрочно нещата са доста в мъгла", отбеляза той.

Цената на природния газ

"Борсовата цена на газа е тази, която плащаме в България. Не виждам как борсовата цена би могла да спадне. Министър Василев очаква обща европейска инициатива за закупуване на газ, която може да свали цената под борсовата. Това е възможно, ако преговорите са успешни", каза още икономистът.

Поставянето на таван на цените е контрапродуктивна мярка и в много случаи създава дефицити, убеден е Панчев.

Въвеждането на еврото в България

"Поставяме каруцата пред коня със самия план за приемане на еврото. Първо трябва да видим анализ поне от БНБ, който да ни каже какви са ползите и какви са проблемите, ако въведем еврото сега.

Румъния взе много ясно решение, че ще мисли за приемане на еврото чак 2029 г., защото в момента цялата Еврозона е в невиждана криза. Със сигурност трябва да отложим приемането на еврото, бих приел този срок до 2029 г. Трябва да се направи сериозно обществено обсъждане", коментира Панчев.

И обясни, че когато една страна премине от валутен борд - в евро, механизмите, които досега са спирали инфлацията, получават избутване напред, което предизвиква още по-голяма инфлация. 

"Това ще се случи с България. Ще има допълнително покачване на цените. Другият проблем е свързан с отхлабването на фискалната политика", подчерта Панчев.