Областният управител на Софийска област Илиан Тодоров заведе дело на журналиста Иво Инджев, който го нарича „антисемит“, „хомофоб“, „побойник“, човек, който има „хулиганско минало“. Тодоров има чисто съдебно минало и никога не е осъждан.
 


Съдебен състав на Софийски районен съд оправдава на първа инстанция Иво Инджев като в мотивите си съдията пише следното: „….тъжителят Тодоров трябва да има по-висок праг на търпимост към критики на личността му, което произтича от политическия характер на изявите му, възможността му да формира с поведението си обществено мнение и да взима решения по важни въпроси за обществеността, както и от необходимостта от обществен дебат п политическите въпроси от значение за развитието на демократичното общество. Обсъдените думи и изрази, макар и обидни са характерни за политически дебат и допустими в същия и журналистически език, когато са използвани в обществения интерес и не засягат само личната сфера на адресата им“.

„Ако думите, с които ме обижда Инджев са в обществения интерес, на коя част от обществото защитават интереса? Може ли да се подиграва всеки с моята чест, доблест и достойнство и какво значи праг на търпимост и има ли съдът компетентността да определи какво е „по-висок праг на търпимост“?“, пита Тодоров.

„Всеки може да ме обижда, но аз вместо да си потърся правата по съдебен ред, трябва да си вдигна прага на търпимост. Така ли работи съдебната система? Само за хора с нисък праг на търпимост?

В последните си думи в съда подсъдимият Иво Инджев казва: „Вчера имах честта да връча награда в рамките на първи по рода си форум за награждаване на хора за защита на съдебната система и съм член на обществения съвет на неправителствената  организация „Справедливост и правосъдие за всеки“. Бяха раздадени награди на магистрати, адвокати, журналисти, аз бях един от връчващите, като там беше  и Лозан Панов, който изнесе реч.“

„Случайно ли г-н Инджев споменава пред съда името на съдия номер 1? „Случайно ли споменава и името на неправителствената организация? Случайно ли г-н Панов и г-н Инджев са на една и съща проява? Ако аз някой ден реша да нарека председателят на ВКС Лозан Панов „корумпиран“, той ще повдигне ли прага си на търпимост в името на обществения интерес, в чието име и аз трябва да търпя обиди?“, пита още Тодоров.

„Какви са тази съдии, които съдят хората според праговете им на търпимост? И какви са тези съдии, които преди дни, след 12 години дела, оневиниха всички за смъртта на две момичета, „вината“, на които беше, че тераса падна върху тях? Попитаха ли тези съдии имат ли висок праг на търпимост родителите на двете момичета?  Заради такива съдии ли хората наричат съдебната система корумпирана и прогнила? Само задавам реторични въпроси, без да обвинявам никой!“