Категорично ще имаме някакво становище, когато тези поправки минат през Конституционния съд. Вчерашното ритуално поставяне на печата под новите поправки в Конституцията е само временно. Това каза в интервю за „Лице в лице“ вицепрезидентът Илияна Йотова.

Тя смята, че тези поправки в основния закон на България ще останат с етикета анти-Радев. „Желанието не беше да има дискусия. Ако желанието беше да има дискусия, щеше да има широко обществено обсъждане, да се вземат предвид становищата на професионалните гилдии. Идеята не беше да се направи добър текст, бе наказателна операция“, добави вицепрезидентът.

По повод промените в Конституцията, които позволяват министри и депутати да имат двойно гражданство, Йотова посочи: „Радев преди години казва нещо изключително важно: български граждани по рождение. В поправките на Конституцията се визира много по-широка рамка: българи, които имат двойно гражданство. Българин по рождение не означава да си роден някъде, може да си дете на български родители“.

Тя предположи, че може би при ротацията на кабинета ще има нови министри или дори министър-председател с двойно гражданство.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук