"Преизбирането ми за съпредседател на АЛДЕ е успех и за България. Нека да не го коментираме само като партиен успех". Това заяви евродепутатът от ДПС/"Обнови Европа" Илхан Кючюк в интервю за БНР.

Той отново застана начело на Алианса на либералите и демократите в Европа в събота, когато на конгреса на либералите в Дъблин бе преизбран с огромно мнозинство от 82,3%.

"Не са много политиците, които са били на тези позиции през годините. Те трябва да бъдат уважавани, а потенциалът им - използван. Тук говорим и за хората от другите политически семейства, не само от моето", каза Илхан Кючюк.

Той категорично обори твърденията, че ДПС е в изолация, налагани от кръга "Капитал" и медийния и енергиен олигарх Иво Прокопиев.

"Оценката за това колко силна е една партия се дава от нейните избиратели. ДПС е достатъчно добре позиционирана и на местно, и на национално ниво", каза Кючюк.

И допълни: "Ние се утвърждаваме не с говорене за промени, а с реални действия - предлагаме антикорупционно законодателство, важни текстове за промяна на Конституцията.".

ДПС е силна партия, с историческо значение и перспектива. Опитите да се създаде друг образ на Движението се правят от задкулисни кръгове, които имат управление върху медиите и неправителствения сектор. Иво Прокопиев е водещо лице. От години той прави всичко възможно ДПС да показано по начин, който не съответства на реалността, категоричен бе Илхан Кючюк.

Попитан дали "Продължаваме промяната", които станат членове на АЛДЕ, отговарят на условията, съпредседателят на европейските либерали заяви: "Ние имаме стратегическа цел. Тя е не е просто либералното пространство в Европа да бъде разширено, а да бъде разширено и в България. Но това поставя въпроса за ценностните партии".

"Европа е съюз на ценности. Политическите сили, които искат да се присъединят към един или друг съюз, в случая - на либералите и демократите, трябва да отговарят на определена ценностна система.

Да, по отношение на евроатлантическата ориентация безспорно "Продължаваме промяната" е такава партия. Но по отношение на това какво прави в България с последните си действия определено не покрива очаквания", коментира Кючюк.

Той добави: "Фашисткият закон, който беше направен за съставяне на списъци, е доказателство за това. Още повече, че има решение на Върховния административен съд, който обяви за нищожни, решенията на правителството за предишните списъци по закона "Магнитски".

"Така че, има неща, които още не са на нивото, на което трябва да бъдат", обобщи съпредседателят на АЛДЕ.

"Ние не се страхуваме от нищо. Това е втората теза, която от седмица се налага в България - че ДПС се страхува. Не, ние знаем накъде вървим, ние знаем накъде водим партията и европейските либерали", каза още Илхан Кючюк.

"Дадена ни е тази голяма отговорност да го правим. Ако някой иска да се присъедини към политическото семейство, в което ДПС членува вече 23 години, моля, да заповяда. Но там си има правила, ред, начини за влизане и оценка. Това е много сложен процес", заяви Илхан Кючюк.