10 документа за двустранно сътрудничество бяха подписани между България и Китай. Това стана по време на официалната визита на китайския премиер Ли Къцян в София.
 
Един от най-важните подписани документи беше финансово споразумение за отпускане на кредит от 1,5 милиарда евро. Споразумението е между Българската банка за развитие и Китайската банка за развитие. Подписано беше и споразумение за кредит за Параходство „Български морски флот“ на стойност 95 милиона долара за строителството на 6 кораба.
 


Ли Къцян е в София за провеждането на седмата Среща на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай, която тази година се домакинства от България.
 
„По проекта за АЕЦ „Белене“ можем да направим един добър проект с китайската страна”, подчерта българският премиер.
 


Борисов коментира още, че са обсъдени възможностите за сътрудничество между България и Китай в сферата на туризма, икономиката и културното наследство и образованието.
 
„България и българският народ обичат китайския народ. Имаме редкия шанс, с прагматичност и спазвайки европейските правила, да развием промишлени, икономически и бизнес отношения”, каза премиерът Борисов.

 
„На срещата на четири очи с Бойко Борисов постигнахме съгласие по важни въпроси”, каза Ли Къцян. „Тук съм по покана на премиера Бойко Борисов. Това е първото ми посещение в България и е първата спирка на моя европейски маршрут”, каза Ли Къцян. Той благодари за посрещането на китайската делегация, която пристигна вчера в София.